8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenskij inzistira na sastanku s Putinom

Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij inzistirao je u ponedjeljak navečer na potrebi za sastankom “u bilo kojem obliku” sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se “zaustavio rat” u Ukrajini.

“Vjerujem da je bez ovog sastanka nemoguće u potpunosti razumjeti na što su oni (Rusi) spremni kako bi zaustavili rat”, rekao je Zelenskij u razgovoru za Suspilne, ukrajinski regionalni državni medij.

Zelenskij, koi je rekao da “bez pregovora rat neće biti zaustavljen”, već je više puta pozivao na sastanak s Putinom, ali je u ponedjeljak bio posebno uporan.

Međutim, upozorio je da Ukrajina ne može “prihvatiti nikakav ultimatum Rusije”.

Dosad je održano nekoliko razgovora licem u lice i putem video veze između ruskog i ukrajinskog izaslanstva od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

U intervjuu za Suspilne Zelenskij je rekao da će svaki kompromis postignut u pregovorima s Rusijom biti stavljen na referendum u Ukrajini.

Osvrnuo se i na pitanje članstva Ukrjaine u NATO-u.

“Svi smo to već shvatili. Ne primaju nas (u NATO), jer se one (zemlje članice) boje Rusije. To je sve. A mi se moramo smiriti i reći: ‘Ok, (bit će potrebna) druga sigurnosna jamstva’”, kazao je.

“Postoje zemlje NATO-a koje žele biti jamci sigurnosti (Ukrajine)… koje su spremne učiniti sve što bi Savez morao učiniti da smo mi članica. I mislim da je to normalan kompromis”, dodao je Zelenskij.

Također je rekao kako vjeruje da je pitanje Krima, koji je Moskva anektirala 2014. i regije Donbasa na istoku Ukrajine, u kojoj su proruski separatisti proglasili dvije republike, “vrlo teška priča za sve”.

“Da bismo pronašli izlaz, prvo moramo napraviti prvi korak prema sigurnosnim jamstvima i prekidu vatre”, istaknuo je.

“Tijekom prvog sastanka s predsjednikom Rusije spreman sam pokrenuti ta pitanja, ona su relevantna, ona su važna za nas”, zaključio je Zelenskij.

Izvor:Hina

Najčitanije