23 C
Kotor

Slušaj online radio

Minerve je pronađena nakon pola stoljeća

Foto REUTERS

Američka istraživačka kompanija Ocean Infinity je pronašla olupinu francuske podmornice Minerve (S 647), koja je pod još nerazjašnjenim okolnostima s 52 člana posade potonula u siječnju 1968. godine. Amerikanci su ostatke 57,75 m duge i 6,74 m široke podmornice, uz asistenciju francuske vlade i Mornarice, 51 godinu nakon havarije, pronašli na dubini od 2370 m na 45 km od Toulona.

U cijeloj akciji poslužili su se najmodernijom tehnologijom i Aster X podvodnim robotima koji su s norveškog broda Seabed Constructor i platforme Antea spustili sve do mračnih dubina Mediterana.

Podvodni dronovi su snimili brojne video zapise i fotografije na kojima se vidi dio naziva Minerve, stoga nema nikakve sumnje kako je završena potraga za podmornicom klase Daphne, izgrađene 1961. u škveru Chantiers Dubigeon.

Foto REUTERS
Podmornica je tokom mornaričke vježbe neposredno ispod površine mora po lošem vremenu posljednji put viđena 27. januara 1968. u 7.55 sati ujutro od strane posade zrakoplova Bréguet Atlantic. Nije vratila u bazu, pa je oglašen alarm i pokrenuta ospežna potraga u kojoj su sudjelovali brojni zrakoplovi i brodovi, uključujući francuski nosač zrakoplova Clemenceau. U potragu se uključio i slavni istraživač podmorja Jacques Cousteau s podmornicom SP-350 Denise, ali su svi napori ostali bez uspjeha. Štoviše, u operaciji Reminer je za nestalom dizelsko-električnom podmornicom 1969. tragala i podmornica Archimede, spuštena s američkog broda USNS Mizar.
Pod pritiskom članova obitelji poginulih podmorničara, odlučnih da se napokon dozna posljednje počivalište njihovih najmilijh, francuska je vlada angažirala kompaniju Ocean Infinity da pronađu Minerve. Uostalom, oni su 2018. uspjeli otkriti ostatke argentinske podmornice San Juan, a sada su još jednom dokazali da im nema premca u potrazi za olupinama na dnu mora. Iz francuske Mornarice su službeno potvrdili kako se Minerve nalazi raspadnuta u 3 veća i puno manjih dijelova na području od 300 kvadrata. S obzirom na to da se u njoj nalaze i posmrtni ostaci, ona će i ostati na dnu mora, ali će stručnjaci pokušati pronaći razlog zbog čega je potonula. Naime, njen zapovjednik André Fauve je bio vrlo iskusan i proveo je 7000 sati ispod mora na istim Daphne podmornicama i nikada nije prijavio tehničke probleme, stoga se nadaju rješenju misterija.

(Ž. S.)

Najčitanije