21 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministar Šehović u Tivtu: Opštine i donatori da pomažu državi

Sa proslave u SMS Mladost

Ministar prosvjete dr Damir Šehović (SD) i gradonačelnica Tivta  dr Snežana Matijević (DPS), dobili su danas zahvalnice na svečanosti u Mješovitoj srednoj školi „Mladost“ u Tivtu, na kojoj je ozvaničnen završetak investicije generalne rekonstrukcije sistema za grijanje te i obližnje OŠ „Drago  Milović“. U rekonstrukciju sistema  koji je bio van funkcije godinama, zbog čega se smrzavalo preko 2.000 učenika u dvije najveće škole u „crnogorskom Monte Karlu“ kako političari iz Vlade rado nazivaju Tivat, Ministastvo prosvjete i Opština uložili su skoro 200 hiljada eura. Radovi su obavljani od septembra prošle do marta ove godine, fazno, kako ne bi ometali nastavni proces.

„Učenici i zaposleni u od ove godine borave u toplom i prijatnom školskom ambijentu zahvaljujući detaljnoj rekonstrukciji grejnog sistema koju su u omjeru 50:50 posto finansirali Ministarstvo i Opština. Izdvajanjem značajnih sredstava riješen je dugogodišnji problem lošeg grijanja“- kazala je direktorica SMŠ „Mladost“ Jovanka Vujačić dodajući da je za izradu projektne dokumentacije kompanija Luštica Development iz Tivta donirala 6 hiljada eura. Osim Šehoviću i Matijevićki, ona je zahvalnice uručila i predstavnicima Luštice Development i Porto Montenegra koje redovno pomažu rad tivatskih škola.

„Ja sam ponosan na svako unapređenje sistema, pa i na ovo koje je vrijedno 200 hiljsada eura i ponosan sam na to što smo zajedno sa predstavnicima Opštine, bili u prilici da to prepoznamo kao jedan od naših prioriteta i da taj projekat uspješno završimo. Nadam se da se i vi radujete zbog toga“- odgovorio je Šehović na pitanje što o ozbiljnosti crnogorskog prosvjetnog sistema govori činjenica da dobija zahvalnicu zato što u 21.vijeku dvije škole sa preko 2.000 đaka, imaju grijanje. On je pohvalio tivatski recept u kome lokalna uprava i brojni donatori podržavaju ovdašnje škole supstituišući ono što bi u te obrazovne ustanove trebalo da ulaže država koja po zakonu, brine o prosvjeti.

Sa proslave u SMS Mladost

„Obrazovanje nije posao samo ministarstva, obrazovanje je posao svih nas i u tom smislu du dobrodošle inicijative koje dobijamo i od opština i od kompanija koje posluju u Crnoj Gori, a koje prepoznaju potrebu da i oni učestvuju i u finansijskom i u logističkom smislu u sistemu obrazovanja. Ja u tome ne vidim ništa problematično. Naprotiv, želio bih da ohrabrim društveno odgovorne kompanije da i ubuduće u čitavoj Crnoj Gori u pratnerstvu sa opštinama realizuju projekte od kojih korsiti kogu imati svi“- istakao je Šehović dodajući da će državni prosvjetni sistem „na takav način nastojati da funcioniše i u narednom peridou“.

„Nije tajna da je ulaganje u obrazovanje najisplativiji vid ulaganja, a država ulaže onoliko koliko može. Svaka kontribucija od opština i od privatnog sektora je dobrodošla i ne vjerujem da smo po tome jedistveni u svijetu“- kazao je Šehović. Na naše pitanje zašto opštine treba da mimo svojih zakonskih obaveza, ulažu u prosvjetu koja je državna nadležnost, a da se pritom lokalne uprave uopšte ne pitaju oko imenovanja rukovodstva škola koje je potpuno centralizovano, kazao da će to biti riješeno novim Zakonom o obrazovanju koji je u proceduri.

Na podjsećanje da je njegov prethodnik Predrag Bošković (DPS) prije dvije godine obećao 50.000 eura za sanaciju krova OŠ „Branko Brinić““ u Radovićima koji i dalje nije saniran, Šahović je kazao da su „sredstva obezbijeđena“.

„Računam da ćemo u partnerstvu sao Opštinom ili smao u izvedbi Mnistarstva prosvjete uspjeti da to pitanje u vrlo kratkom roku riješimo.“

Sa proslave u SMS Mladost

On je obišao sve školske objekte u Tivtu ali se nije želio izjašnjavati da li je opravdan zahtjev rukovodstva OŠ „Drago Milović“ da se u Donjoj Lastvi izgradi nova školska zgrada za područno odjeljenje te škole koje radi u montažnoj baraci iz 1980. Sa predstavnicima Luštice Development on je razgovarao i o izgradnji novog školskog objekta na području budućeg turističkog grada LušticaBay u Krtolima.

GRADONAČELNICA DAJE IZ LOKALNE KASE, ALI NEĆE O TOME

„Opština Tivat ide krupnim koracima napred i jedna je od prepoznatljivih u Crnoj Gori. Sa ministriom smo danas obišli sve obrazovne ustanove u gradu, sagledali stanje na terenu i vidjeli što je ono što u narednom periodu stoji kao zadatak pred nas i Ministarstvo prosvjete. Drago mi je da imamo razumijevanje ministarstva i podršku nama kao Opštini, te da ćemo i dalje gledati da zajedničkim ulaganjima riješavamo prioritete“- kazala je gradonačelnica Matijević. Ona međutim, nije konkretno odgovorila na pitanje zašto Tivćani dva puta plaćaju porez iz kojeg se finansira prosvjeta – državi koja bi to isključivo trebala da radi i Opštini koja iz tog novca bez zakonske obaveze, obavlja državni posao u školama.

LUŠTICA DEVELOPMENT GRADI NOVU ŠKOLU

Dragana Bećirović iz menadžmenta kompanije Luštica Development kazala je da su sa Šehovićem razgovarali o njihovim planovima da u sklopu rizorta Luštica Bay izgrade novu školu.

„Vjerujemo da će u tom smislu, naša saradnja sa Ministarstvom prosvjete dovesti do stvaranja najboljeg modela koji će biti u interesu cijelog prosvjetnog sistema Crne Gore, ali i stanovnika Krtola i luštičkog poluostva, kao i naših klijenata – stanovnika novog grada Luštica bay, kako bi taj novi obrazovni objekat ispunio očekivanja svih“- istakla je Bećirović

Izvor:S. L.

Najčitanije