16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Mirko Vičević admiral Bokeljske mornarice Kotor, vice admiral Andro Radulović, Saša Milošević izrazio nezadovoljstvo događajima u BM

Mirko Vičević Admiral Bokeljske mornarice Kotor – foto Boka News

U Kotoru je u subotu održana Izborna skupština Bokeljske mornarice Kotor u Crkvi Svetog Duha. Skupštini je prisustvovalo 33 delegata koji su jednoglasno izbarali Mirka Vičeviča za novog admirala Bokeljske mornarice, na period od četiri godine.

Za viceadmirala Bokeljske mornarice imenovan je Andro Radulovića.

Viceadmiral BM Andro Radulović – foto Boka News

Za majora Bokeljske mornarice izabran je Igor Petrović.

Igor Petrović major BM – foto Boka News

Denis Vukašinovića izabran je za predsjednika UO i predsjednika Bokeljske mornarice Kotor.

Denis Vukašinović predsjednik UO BM – foto Boka News

Za potpredsjednika UO Bokeljske mornarice Kotor izabran je Miro Vukičević.

Potpredsjednika UO Bokeljske mornarice Kotor Miro Vukičević – foto Boka News

Za članove Nadzornog odbora izabrani su Slavko Dabinović (predsjednik), Romeo Mihović i Neđeljko Moškov.

Za počasne oficire proglašeni su Anton Sbutega počasni admiral, Ilija Radović počasni admiral, Zlatko Moškov u čin u počasnog majora, Srećko Pilastro u čin počasnog kapetana.

Skupština BM 2023. – foto Boka News

Posmrtno su odlikovni Andrija Crepulja u čin počasnog vodnika i Tonći Mirošević u čin počasnoga poručnika.

Skupština BM 2023. – foto Boka News

Na Izbornoj Skupštini usvojeni su izvještaj o radu, plan rada u narednom periodu i novi Statut Bokeljske mornarice Kotor.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik UO Bokeljske mornarice Aleksandar Dender delegate je upoznao sa aktuelnom situacijom u ovoj drevnoj organizaciji koja je prethodnih dana bila u žiži interesovanja i neslaganja pojedinih članova i podružnica Tivat i Herceg Novi oko sazivanja Skupštine, mijenjanja Statuta i načina funkcionisanja Matice sa podružnicama, od kojih je traženo da potpišu sporazum o saradnji sa Maticom, Bokeljskom mornaricom Kotor.

Predsjednik UO BM Aleksandar Dender:  I dalje smo ostali otvoreni za dogovor i potpisivanje sporazuma sa Podružnicama Tivat i Herceg Novi

“Na povjesnoj skupštini iz 2016. godine, uspjeli smo da vratimo  Bokeljskoj mornarici status i ime, jer je do tada Bokeljska mornarica Kotor bila samo podružnica svedena na nivo podružnica u Tivtu, Herceg Novom i Beograd uz apsurdnu situaciju da su pri tom ove četiri podružnice osnovale maticu, a ne obratno, koja se uz to zvala BM 809 bez pominjanja Kotora. Tako smo u Kotoru imali dvije BM, BM 809 Podružnica Kotor i BM 809 kao krovnu organizaciju.

Aleksandar Dender – foto Boka News

Te, 2016. godine, usvojen je statut po kome su BM Kotor sačinjavale matica Kotor i podružnice Tivat i Herceg Novi sa naznakom da podružnice trebaju biti pravna lice, što je bilo protivpravno jer prema zakonu podružnice to ne mogu biti. To je impliciralo da se BM Tivat i Herceg Novi koje su i dalje ostale nezavisna NVO moraju u skladu sa zakonom, jer statut ne može biti iznad zakona, da se transformiraju u podružnice bez statusa pravnog lica, te da se, u skladu sa tim izmijeni statut” – kazao je Aleksandar Saša Dender.

Kako se čulo, Bokeljska mornarica Tivat i Herceg Novi su sustavno odbijali da izvrše tu transformaciju želeći da zadrže dominaciju nad BM Kotor, jer su prema tom statutu, BM Tivat i Herceg Novi, kao nezavisne NVO, u skupštini BM Kotor imale 40, a Kotor 20 delegata, u UO  BM Kotor, Tivat i Herceg Novi imali su dva potpredsjednika, a članovi su bili i  predsjednici UO Tivta i Herceg Novog, u admiralatu imali su dva komandira odreda i majora, dakle, dvije nezavisne NVO BM Tivat i Herceg Novi imale su potpunu dominaciju nad trećom nezavisnom NVO, BM Kotor.

“Zamislite situaciju u kojoj bi u Opštini Kotora da u skupštini Kotora uz naših 41 delegata sjedi još i 82 delegata iz Tivta i Herceg Novog koji bi odlučivali o ključnim stvarima za opštinu Kotor. Složićete se da je to nezamislivo. E to je do sada bila realnost Bokeljske mornarice Kotor. Pri tom BM Kotor nije imala apsolutno nikakvog udjela u organima BM Tivat i Herceg Novi jer su oni svoje NVO smatrali samo svojima, a BM Kotor zajedničkom sa kojom mogu da upravljaju” – istakao je Dender.

Bokeljska mornarica Kotor je godinama pokušavala da se dogovori sa BM Tivat i Herceg Novi ispravljanju ove anomalije, a posljednju godinu i po dana, a na osnovu konsultacija sa Ministarstvom javne uprave, nudili su im  potpisivanje sporazuma kojim bi bili regulirani međusobna prava i obaveze između tri nezavisne NVO, uz razumno, recipročno učešće predstavnika u odnosnim organima upravljanja. Ovaj sporazum je prihvatio UO BM iz Herceg Novog, dok je Tivat to uporno odbijao tražeći da ostane aktuelna situacija.

“Kada su prije mjesec dana predstavnici Tivta u UO definitivno odbili da prihvate izmjene statuta i sporazum ako su oficijelno priznali da je statut nelegalan, a predstavnici Herceg Novog glasali protivno odluci svog UO koji je prihvatio sporazum, predstavnici BM Kotor kao nezavisne  NVO, velika većina članova A i UO i članova aktivnog sastava, odlučili su da, u skladu sa zakonom, sazovu svoju skupštinu i riješe problem, prvo u interesu BM Kotor, a zatim i u interesu BM Tivat i Herceg Novi, koji je godinama opterećivao odnose. Pri tom, naravno, mi smo  i dalje ostali otvoreni za dogovor i potpisivanje sporazuma.

U javnosti se posljednjih dana protura teza kako se na ovaj način dijeli mornarica, što je notorna besmislica, jer su BM Kotor, Tivat i Herceg Novi zakonski podijeljeni i registrirani kao posebne, nezavisne NVO. Mi samo želimo da, umjesto nakaradnog statuta koji je uspostavljao dominaciju dvije nezavisne NVO nad trećom, donesemo statut koji je usaglašen sa zakonom o NVO i da potpišemo sprazume o saradnji sa Tivtom i Herceg Novim i ostalim srodnim organizacijama BM i ništa više!” – istakao je u svom govoru Aleksandar Dender.

On je poručio da će Bokeljska mornarica Kotor biti će stvarno bokeljska onda kada se putem lex-spacialisa transformira u instituciju od nacionalnog značaja, slično Matici crnogorskoj i bude, prema dvanaestostoljetnoj tradiciji, jedinstvena, kotorska organizacija sa članovima iz cije Boke Kotorske.

“Kroz dvanaest stoljeća mormarica kao organizacija je bila, jeste i ostaće kotorska jer tradicija može da se nastavlja samo tamo gdje se i odvijala, sa članovima koji su bili, jesu i biće iz cijele Boke.To je cilj kojim težimo i u tom smislu, prije godinu dana, uputili smo inicijativu Ministarstvu kulture za pokretanje procesa donošenja lex specialisa” – saopštio je Dender.

Aleksandar Dender koji je skoro 10 godina predsjednik UO BM Kotor izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima.

“Siguran sam da će i naši nasljednici na funkcijama u BM Kotor dostojno nastaviti putem koji smo trasirali, a u skladu sa našim geslom “FIDES ET HONOR”, vjerom u Boga i časti što smo nastavljači nevjerovatno duge tradicije”.

Počasni admiral Bokeljske mornarice Kotor, Anton Sbutega:

Počasni admiral Bokeljske mornarice Kotor, Anton Sbutega obrzložio je da uslijed panemije i drugih tehničkih poteškoća skupština nije ranije zakazana u predviđenom zakonskom roku, kada joj je istekao mandat, prije tri godine.

Sbutega je podsjetio na brojne uspjehe i rezultate, nastupe BM u zemlji i inostranstvu, nastupi u Beču i Trstu, upis mornarice na listu svjetske kulturne baštine UNESCO, podmladili aktivni sastav opremili ga odorama i oružjem, organizirali zapažene izložbe, publicirali sjajne knjige iz povijesti BM Kotor i animirali mlade u školama i fakultetima i tako im približili mornaricu…

Govor Sbutege možete poslušati u video prilogu.

Saša Milošević čin 2. majora: Ovaj skup nema legitimitet

Kapetan Bokeljske mornarice Kotor Saša Milošević izrazio je nezadovoljstvo organizovanjem skupštine, te da delegati koji su prisutni nisu činili tradiciju BM, kao i da nema mornara i oficira koji su ostavili duboki trag svih ovih godina u radu i djelovanju Bokeljske mornarice.

Saša Milošević – foto Boka News

“Sve ovo su organizovali oni koji nemaju par godina članstva u Mornarici a ni jednoga dana tradicije iza sebe nikoga iz porodice. U prethodnom periodu nije bilo sve loše, očuvali smo BM u teškim trenucima. Ono što su prenjeli mediji predhodnih dana samo je mali dio oko 5 posto što bi trebalo da se kaže o pojedincima što su radili i kakve negativnosti su radili. Ćutalo se ne zbog pojedinaca već zbog čuvanja obraza Bokeške mornarice. Večeras nema ovdje, kolovođe, nema barjaktara, nema člasnih članova koji vjekovno baštine tradiciju Bokeške mornarice, a vi treba da usvajate novi Statut, izvještaje o radu. Nema predstavnika podržnica Tivat i Herceg Novi. U pripremi ove sedmice od devet članova Adimraliteta njih čak šest nije dobilo pozivnice jer vam nije odgovaralo. Ovaj skup nema legitimitet. Ovo je samo dio problema, otvoriti će se velika pandorina kutija…” poručio je Milošević.

Najčitanije