27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mirko Vičević stanovnik „Kuće slavnih“ (VIDEO)

Donosimo razgovor sa legendarnim vaterpolistom Mirkom Vičevićem koji je zvanično postao član Kuće slavnih vodenih sportova. Njemu je priznanje uručeno na svečanosti u Fort Loderdejlu na Floridi u oktobru mjesecu ove godine.

Vičević za naš portal objašnjava kako je nominovan, kako je protekla ceremonija, kako su mu u  International Swimming Hall of Fame pokazali fotografije snimljene tokom bogate sportske karijere za koje nije ni znao da postoje,  podsjeća na bogatu sportsku karijeru…

Međunarodna Kuća slavnih vodenih sportova (International Swimming Hall of Fame, kratica ISHOF) je muzejska kuća na obali Atlantskog okeana u Fort Lauderdaleu u saveznoj državi Floridi u SAD-u.

To je Dvorana slavnih posvećena promovisanju vodenih sportova i davanju vječnog spomena dosezima i doprinosima osobâ koje su se istakle u idućih pet grana vodenih sportova: plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu, sinhronizirano plivanje i plivanje u otvorenim vodama, čija je grana i daljinsko plivanje. Kuća slavnih je otvorena 1965.

Vaterpolo i plivački savez Crne Gore i Opština Kotor prije neki dan dodjelili su posebno priznanje Mirku Vičeviću povodom prijema u Kuću slavnih vodenih sportova.

 

Vičević je bio olimpijski šampion sa Jugoslavijom u Seulu 1988, ima dvije titule prvaka svijeta 1986. i 1991, kao i prvaka Evrope 1991.

Bio je prvak Jugoslavije sa Primorcem i splitskim Jadranom, a sa Savonom i Brešom najbolji u Italiji.

Sa Brešom je tri puta osvajao Len CUP, a to takamičenje je osvojio kao trener vaterpolo akademije Cattaro.

Kao trener bio je i prvak Evrope sa juniorskom crnogorskom selekcijom na Malti 2013. godine.

Mirko Vičević je bio prvi kapiten vaterpolo reprezenatcije Crne Gore koja je obnovila nezavisnost 2006. godine.

Najčitanije