12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mjuzikl Flashdance otvorio Purgatorije 2023. (Foto, Video)

Festival mediteranskog teatra Purgatorije 2023. svečano je otvoren sinoć na Ljetnjoj pozornici Centra za kulturu Tivat. Osamnaesto izdanje festivala, na do poslednjeg mjesta ispunjenoj ljetnjoj sceni, zvanično je otvorila pozorišna i  filmska glumica Olga Odanović.

“Bez vas, draga publiko, pozorište ne postoji. Pozorište je privilegija. Baviti se pozorištem je fantastičan posao. Na sve ono što smo zaboravili u ovom ludom vremenu, plemenitost, empatija, tuga i patnja, pozorište je tu da vas podseti da to postoji. Da vas podseća na prave vrednosti. Da budemo humani, empatični, da volimo bližnje svoje, da volimo sebe i da volimo pozorište”, kazala je Odanović.

Ona je istakla da pozorište ima veliku ulogu u odrastanju svih nas, te da je pozorište najbolje provedeno vreme naglašavajući da ono odolijevaeva svim vremenima, onim  divnim i onim manje lijepim.

Purgatorije 2023. – Flashdance

“U najtežim vremenima pozorište daje najbolje rezultate. Pozoriše se uvijek obraća malom čovjeku, poniženom, uvređenom, daje nadu da je ipak, moguć bolji svijet. Najveću obavezu pozorište ima prema sebi. Ono čega se nikada ne možemo zasititi je dobro ispričana priča. U životu mora da se veruje. Vera je nešto što nas oplemenjuje, što nam daje nadu, što nas čini uzvišenim. Pozorište je uzvišeni čin, zato vas molim da verujete u pozorište. Tu su mnoga pitanja, mnogi odgovori. Možda nekad nisu prijatni, lepi, ali to smo sve mi, to je naš život”, kazala je Odanović.

Prisutnima se obratio i Goran Božović, direktor Centra za kulturu Tivat.

“Pričinjava mi ogromnu čast  i izuzetno sam ponosan kad vidim da je Ljetnja pozornica prepuna. Zato što su Purgatorije kultura i umjetnost, zato što su Purgatorije brend i ponos Tivta i Crne Gore, zato što su Purgatorije centar kulturnih zbivanja u regionu, priznat i prepoznat, zato što su Purgatorije tradicija i ogromna obaveza. Purgatorije su vaše i naše, i svakog građanina Tivta i Crne Gore i svakog gosta i svakog posjetioca. Purgatorije ste i vi. Purgotije su i emocije, i sreća i tuga i strah i bijes. Puragtoirjm su i bijeg od stvarnosti. Purgatorije su lijek za dušu. Purgatorije su čistlište. Dok je vas, publike, Purgatorije će živjeti. Zato uživajte večeras i do 30.avgusta u svemu što smo pripremili za vas”, rekao je Božović.

Purgatorije 2023. – Flashdance

Nakon otvaranja Pozorište na Terazijama – Beograd odigralo mjuzikl Flashdance u režiji Vladana Đurkovića. Bio je to tročasovni spektakl koji je oduševio publiku.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović istakao je nakon predstave da je početak ovogodišnjeg izdanja Purgatorija opravdao očekivanja te da će , ako je suditi po onoj “da se po jutru dan poznaje” ovo biti uspješan festival.

“Imamo jako bogat i kvalitetan program ove godine i smatram da ćemo uspjeti da festival vratimo na nivo koji je imao prije pandemije, ali I da mu damo kvalitet više. Postpandemiske Purgatorije se vraćaju u nekom novom sjaju, novom ruhu I nadamo se da će to publika znati da cijeni” kazao je Komnenović.

Purgatorije 2023. – Flashdance

Glumica Tanja Bošković ističe kako voli da dođe na Purgatorije koje su , kako je kazala, jedan od najboljih Evropskih festivala.

“Redovno sam prisutna na ovom festival i igrali smo ovdje zaista dobrih i kvalitetnih predstava. Volim Tivat i smatram da je on postao jedna ozbiljna kulturna adresa”, kazala je ona.

Slaven Došlo glumac u predstavi kazao je da su Purgatorije zaista poseban festival možda i zbog toga što se održava tokom sezone

“U publici imamo ne samo domaću publiku već i turiste i zadovoljstvo je podijeliti to što smo radili sa najširijim auditorijem”, kazao je on.

Purgatorije 2023. – Flashdance

Reditelj mjuzikla Vladan Đurković podsjetio je da je riječ o pedesetom izvođenju mjuzikla i da mu je drago što je to upravo na otvaranju festivala Purgatorija.

“Prvi put sam sa predstavom u Tivtu i Crnoj Gori, ali od studentskih dana pratim ovaj festival i zato mi je velika čast što je moja predstava otvorila ovaj festival pred publikom koj je navikla na kvalitet i visok nivo pozorišnih predstava” istakao je Đurković.

Najčitanije