23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Mladi članovi Gradske muzike Herceg Novi na radionici u Babenhauzenu

Gradska muzika Herceg Novi – foto Boka News

Mladi članovi ansambla Gradske muzike Herceg Novi, osmoro dječaka i djevojčica, sutra putuju za Njemačku, Babenhauzen, na međunarodnu radionicu za mlade koji sviraju duvačke instrumente.

Do saradnje i poziva za učešće na radionici došlo je nakon prošlogodišnjeg učešća i osvajanja drugog mjesta u Poljskoj, na takmičenju duvačkih orkestara Evrope. Žiri, koji su činili i članovi iz Njemačke, zapazio je da u ansamblu Gradske muzike Herceg Novi svira veliki broj mladih, uzrasta od 12 do 25 godina, i odmah nakon festivala uputio poziv za radionicu koja se održava od 29. maja do 3. juna, u njemačkom gradu Babenhauzenu.

Zemlja-partner u projektu je i Poljska. Mladi Gradske muzike Herceg Novi biće u prilici da razmjene iskustva, zajedno spreme kompozicije koje su predviđene na radionici, a potom i zajednički muziciraju, čineći jedan orkestar na koncertu predviđenom za 02.06.2019. godine. Projekat je finansiran od strane države domaćina, Njemačke.

Podsjetićemo i da je dirigent Omladinskog orkestra grada Lobeza i direktor kulture u tom gradu Darijus Lezion, tokom 50. Praznika mimoze potvrdio zainteresovanost i inicijativu za uključivanjem našeg grada i Gradske muzike u ovaj međunarodni omladinski projekat, čiji je on i koordinator. Mladovi članovi ansambla Gradske muzike će u Babenhauzenu biti jedini predstavnici zemlje koja nije u Evropskoj uniji.

Najčitanije