21 C
Kotor

Slušaj online radio

Mladi iz Budve, Kotora i Herceg Novog učili kako da razviju svoju ideju u projekat

Foto Bauo

Tokom vikenda za nama (21. i 22. oktobar 2023) u Omladinskom klubu Budva održana je obuka „Od ideje do projekta“ namijenjena mladima iz Budve, Kotora i Herceg Novog. Tom prilikom desetak mladih bilo je u mogućnosti da nauče konkretne korake u cilju uspješnog uobličavanja neke svoje ideje u vidu projekta.

Obuka je pružila koristan i vrijedan alat u procesu selekcije i razvoja kreativnih zamisli koje potom treba razvijati u projekat. U današnjem svijetu obilja ideja i informacija, sposobnost prepoznavanja i razvijanja onih najperspektivnijih postaje ključna, pa je obuka pomogla polaznicima/cama da unaprijede kritičko razmišljanje i analitičke vještine kako bi bolje razumjeli tržište i identifikovali konkretne poslovne prilike. CIlj obuke bio je naučiti kako selektovati ideje koje imaju potencijal za uspjeh, razviti strategije za njihovu realizaciju i preobraziti ih u održive projekte ili poduhvate i to sve u dinamičnom poslovnom sektoru kulture.

Sa željom da korisne i vrijedne informacije dođu do što većeg broja mladih, obuku je bilo moguće pratiti i online putem.

Svi mladi koji su učestvovali u radu tokom oba dana ove obuke dobili/e su potvrdu od organizatora o uspješno završenoj obuci.

Trener na prvoj obuci bio je Marko Pejović, ekonomista s dugogodišnjim iskustvom u civilnom sektoru na različitim pozicijama u svim fazama projektnog ciklusa, programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) iz Podgorice.

Tokom trajanja projekta „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“ biće realizovano još devet obuka, kako bi se mladima koji dolaze s teritorija navedenih lokalnih samouprava pružila neophodna znanja i vještine koje im mogu koristiti prilikom izrade projekata, traženja donatora, samozapošljavanja i raznih drugih tema koje im mogu biti od koristi.

Podsjećamo, u pitanju je projekat koji Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ realizuje u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve, tokom 2023. i 2024. godine. Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Budva, Kotor i Herceg Novi, čineći klaster „Coastal Mates“.

Najčitanije