10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

MZ Perast – Otvoreno pismo kompaniji Blue line Herceg Novi

Perast april 2020. – foto Boka News

Na svojoj web stranici kompaniju Blue line predstavljate kao “društveno odgovornu” sa filozofijom transformacije od “putnika kojeg treba transportovati” ka “korisniku kojeg treba opslužiti” sa aspektima pouzdanosti i sigurnosti.

Mještani i gosti Perasta ni u tragovima nisu tretirani u skladu sa vašom promovisanom filozofijom . Skoro mjesec dana ugrožavate njihovu bezbjednost, naročito naših đaka i mještana starije dobi, ne poštujući pravac kretanja ka Kotoru. Nakon prestanka važenja člana 11 Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Opštine Kotor U OBAVEZI STE DA PROLAZITE KROZ PERAST, a više naših urgencija nadležnom sekretarijatu Opštine Kotor da izvršavate preuzete obaveze – rezultiralo je jedino nastavkom bezobzirnog ponašanja i besmislenim izgovorima, kaže se u saopštenju Savjeta MZ Perast.

“Član 11. gore pomenute Odluke po kojem tokom turističke sezone vašim autobusima nije dozvoljen ulaz u Perast počeo se primjenjivati 2021.godine. Obnovili smo vozni park električnih vozila koja su besplatno prevozila mještane i goste. Tada kreću vaše žalopojke na MZ Perast i maltertiranja putnika pod izgovorom njihove bezbjednosti. Prihvat putnika vršili ste na jednako nebezbjednom mjestu i nepostojećem stajalištu na magistrali iznad Perasta. Unazad mnogo godina na isto tako nebezbjednim mjestima ugrožavate putnike na magistrali u zatvorenim krivinama u Dražin Vrtu i Ljutoj. Ispada da je problem sa bezbjednošću putnika ostao samo u Perastu. Na tu vašu samovolju i kršenje saobraćajnih propisa prošle godine odgovorili smo organizovanjem besplatnog prevoza đaka i penzionera od Perasta do Risna. Dok smo vam dozvoljavali ulaz radi đaka, oštetili ste nam rampu koju smo na kraju popravili o svom trošku jer je vaša jedina reakcija bila :“ Tužite nas”.

Poenta vašeg tjeranja inata je odsustvo konkurencije i manja zarada tokom ljetnjih mjeseci. Prolaskom kroz Perast stvarali ste saobraćajnu gužvu prihvatom putnika na svakih 100 metara. Omogućen vam je monopol na prevoz putnika u Boki Kotorskoj, a redovno ste subvencionirani od Opštine Kotor. Samo za prevoz đaka dobijate iznos od 10.555€ mjesečno.

Da li Opština Kotor razmišlja o osnivanju svoje kompanije i kupovini autobusa kad bi dobrom organizacijom prevoza brzo isplatila uloženo i doprinijela smanjenju upotrebe ličnih automobila? Ovim bi se doprinijelo rasterećivanju saobraćajnog kolapsa kroz grad. S druge strane, uvrštenje neophodne izgradnje bezbjednih autobuskih stajališta na prilazima Perastu zahtijevano je ove godine Sekretarijatu za investicije Opštine Kotor za 2024. Mi želimo Perast u kome postoji komunalni red i dobro organizovan javni prevoz. Nama ne smeta vaša zarada ali prestanite da igrate monopol sa životima naših mještana. Bacite malo profita, đaoli ga popili”, poručuju iz Savjeta MZ Perast.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije