13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mladi Novljanin osvojio drugu nagradu i specijalnu nagradu na 32.Festivalu besjedništva Sirmim Lux Verbi

Pavle Đurović sa nagradama – Foto Svetlana Gradinac

Pavle Đurović, još uvijek gimazijalac, nakon osvojenog drugog mjesta u besjedništvu na prestižnoj ovogodišnjoj manifestaciji kakva je Nušićijada, nastavio je da niže uspjehe, pa je i na netom okončanom 32. Festivalu besjedništva Sirmim Lux Verbi, svojom besjedom “Pohvala Boki”, osvojio čak dvije nagrada.

Drugo mjesto u besjedništvu u kategoriji Izabrana besjeda i Specijalnu nagradu “Nagrada Ciceron”, advokatske kancelarije “Jakić” iz Beograda. Oba priznanja podrazumijevaju i novčane nagrade.

Đurović kaže da je takmičenju bila veoma jaka konkurencija i da je veoma zadovoljanuspjehom koji je postigao zahvaljujući svojoj mentorki prof.retorike Svetlani Gradinac.

– Bilo je 14 takmičara, različitih životnih dobi, od gimnazijalaca  Srpske gimanzije “ Nikola Tesla” iz Budimpešte, Filološke gimnazije iz Beograda, te studenata glume i prava iz Prištine. Na takmičenje sam dospio, jer me je na Nišićijadi  zapazila direktorka  Fesivala i pozvala. Na ovogodišnjoj Maloj školi retorike u Herceg Novom, snimili smo video zapis moje besjede “ Pohvala Boki” i poslali u Sremsku Mitrovicu. Tako sam prošao kvalifikacije i učestvovao. Trema je bila prisutna, ali ona pozitivna, motivišuća. Veoma sam zadovoljan uspjehom, ali i prijemom i dobrodošlicom koju sam tamo imao, kazao je Đurović.

Njegova mentorka, prof. Gradinac, takođe nije krila zadovoljstvo.

Pavle Đurović na takmičenju Foto Svetlana Gradinac

– Pavle je izuzetan mladi čovjek i on je zaista pobrao oduševjenje porisutnih i veliki aplauz. Takmičenje je otvorenog tipa i nije limitirano godinama učesnika niti njihovom profesijom. On je besjedu izgovorio dijelom i na dijalektu bokeškog govora, što je posebno impresioniralo žiri. Takmičilo se u tri kategorije, koje su učesnici sami birali : Izabrana besjeda, Interpretacije i Improvozovana besjeda.

Žiri je radio u sastavu Andrijana Videnović, glumica i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, Olivera Jelkicćč, advokat i pisac i mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice, kazala je prof. Gradinac.

Podsjetićemo, da je Pavle Đurović, svoj put ka uspjehu započeo prošle godine, na Maloj školi retorike u Herceg Novom, čiji je organizator Ksenija Matović, a stalni profesor Svetlana Gradinac. Malu školu retorike Matović organizuje treću godinu zaredom, a zahvaljujući njenim naporima, potpisan je Protokol o saradnji sa Nušić fonadcijom koja omogućava đacima i studentima grada besplatan boravak i učešće na takmičarkom programu u besjedništvu na Nušićijadi, a umjetnicima i naučnicima učešće u kulturnom odnodno naučnom dijelu programa ove manifestacije.

/K. Matović/

Najčitanije