11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mogao bi postati prava atrakcija – nekadašnji Titov brod “Galeb” uskoro bi trebao postati muzej

Galeb – Foto: Marko Gracin / Novi list

Na nekadašnjem Titovom brodu “Galeb” završena je obnova svih čeličnih elemenata, kao i radovi na antikorozivnoj zaštiti, a započeli su radovi na postavljanju instalacija. Radovi traju paralelno s restauratorskom obnovom unutarnjih obloga i namještaja, te pripremom muzejskog postava i istoriskog pregleda iz bogatog života broda na kojemu su, uz Tita, bili i mnogi svjetski državnici, ali i glumci i druge slavne osobe, piše Novi list.

Radove na obnovi budućeg broda-muzeja koji će imati i razne komercijalne sadržaje, poput restorana i hotela, Novi list obišao je u društvu riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića i načelnik za kulturu Ivana Šarara, njihovih saradnika i stručnjaka angažiranih na obnovi broda. »Galeb« se trenutno nalazi u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, no obilazak broda započeli su na – Viškovu.

U jednoj od tamošnjih hala vrijedne ruke zaposlenika restauratorskog obrta Arbor obnavljaju sve drvene obloge i namještaj iz »Galeba«, odnosno iz njegova budućeg muzejskog dijela, mahom iz prostora u kojima su nekad boravili Tito i njegovi gosti. Riječ je o hiljadama pojedinačnih komada, a na svakome se radi ručno, za što je potrebno mnogo strpljenja i vještine.

Restauratorski radovi na namještaju i oblogama budućeg muzejskog dijela trebali bi, prema planu, biti završeni do kraja ove godine, ali ugradnja pojedinih dijelova natrag na brod započet će i prije toga, objašnjavaju Franković i Šarar, kako budu odmicali radovi na ugradnji instalacija i izolacijskih materijala te završno bojanje samog broda.

Obnova i stavljanje u funkciju, sasvim je izvjesno, neće biti završena do kraja ove godine, niti će radovi biti izvedeni u okviru predviđenog budžeta od 58 i pol miliona kuna, no kada budu završeni, uz dobro pozicioniranje broda i osmišljene sadržaje na njemu, mogao bi postati prava atrakcija.

Izvor:Novi list

Najčitanije