10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Molitvom i kolom Bokeljske mornarice 1213. put odana počast sv. Tripunu

Sveti Tripun, zaštitnik biskupije i grada Kotora, proslavljen je u nedjelju 1213. put, u prisustvu velikog broja hodočasnika, građana i vjernika Boke Kotorske.

Svečanošću ispred glavnih gradskih vrata, prijavkom i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji gradske muzike Kotora  uputio pred katedralu Svetog Tripuna.

Vice admiralu Bokeljske mornarice Iliji Radoviću predat je raport, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo svetog Tripuna.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

U ime domaćina, kotorske biskupije, vjernike i hodočasnike pozdravio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, koji je podsjetio da se Sveti Tripun slavi 1213. put.

„Vremena i vlasti su se mijenjale, a on je ostao vjerni zaštinik biskupije i grada Kotora. Molimo za mir u ovoj zemlji, da se smire napetosti, ne samo tenzije, da pobjede opći interesi za dobro svih“ – poručio je Štironja.

Sveti Tripun – proslava 2022. foto Boka News

On je posebno pozdravio kardinala Blaža Josipa Ćupića nadbiskupa Čikaga koji predstavlja iseljene Hrvate. Euharistijskom slavlju pristvovali su nadbiskupi i biskupi splitsko-makarski, riječki, barski, mostarsko- duvanjski, barski, šibenski, svećenici kotorske biskupije.

Sveti Tripun – proslava 2022. foto Boka News

Misnom slavlju prisustvovali su gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, predsjednica SO Kotor, Maja Mršulja, konzulica RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predstavnici HNV i hrvatskih udruga u Crnoj Gori.

Sveti Tripun – proslava 2022. foto Boka News

Sveti Tripun koji se slavi 3. februara, odlukom Kotorske biskupije od 2000. slavi se proslavom na otvorenom, procesijom ulicama grada prve nedjelje nakon trećeg februara, jer je to neradni dan. Zbog aktuelne epidemiološke situacije i ove godine izostala je procesija ulicama grada.

Kako je bilo danas u Kotoru, više na našoj facebook strani.

/M.M/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Najčitanije