12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro nastavilo da uređuje Rezervat prirode Solia, postavljeni skupo plaćeni…

Nadstrešnica Solila

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nastavilo je  sa sanacijom i uređenjem infrastrukture na području Rezervata prirode Solila u opštini Tivat.

“Radovi su obuhvatili izgradnju i postavljanje nadstrešnice koja posjetiocima rezervata pruža novo mjesto i kutak za odmor. Ista je izgrađena je od drvenih stubova visine 2,3m obima 30 cm, dok je krov prekriven tegolom i ima funkciju pravljenja hladovine u ljetjim mjesecima. Oko nastrešnice postavljene su tri manje i tri veće drvene klupe kao i sto, a blizina Široke rijeke omogućava uživanje posjetiocima u posmatranju ptica i  čarima rezervata.”- saopšteno je danas tim povodom iz JP “Morsko dobro”.

Kako je navedeno, izvođač ovih radova je “Arhibiro” D.O.O. iz Budve, a ukupna vrijednost radova iznosila je oko 9.341,20 eura  sa uračunatim PDV.

Cifra od skoro 10 hiljada eura za jednostavn mali privremeni objekat sastavljen od nekoliko drvenih stubaca i dasaka i tri drvene klupe od grubo tesanih oblica, međutim, zvuči gotovo nevjerovatno. Nekoliko iskusnih građeviunskih preduzimača sa kojima smo kontaktirali, kazalo nam je da je objektivno, investicija za gradnju ovakvog privremenog objekta najmanje duplo manja od one koju je za ovu nadrsrešnicu planiralo, te na kraju i platilo budvansko javno preduzeće.

Morsko Dobro je istom izvođaču – firmi “Arhibiuro”iz Budve platilo još dodatnih skoro 10 hiljada eura za druge  radove na Solilima, a koje je ova izvela  “na sezonskom uređenju i popravci na infrastrukturi koji obuhvataju sanaciju drvenih i metalnih tabli, drvenih podesta na mostovima sa rukohvatima, farbanje i sanaciju krovova na kulama uređenje staza, farbanje čeličnog mosta i drugi neophodni poslovi na infrastrukturti u samom rezervatu.”

Nadstrešnica Solila

Ukupna vrijednost ovih poslova iznosila je 9.805,84 eura sa uračunatim PDV-om.

Solila su inače, 2008.godine proglašena specijalnim florističko-faunističkim rezervatom. Rješenjem Zavoda za zaštitu prirode, ovo područje se vodi kao zaštićeni objekat prirode radi očuvanja  rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore iz Budve zvanični je operater Rezervata prirode Solila, a ta firma već godinama gotovo sva svoja ulaganja na području Opštine Tivat sa čije obale Morsko Dobro od zakupaca uzima na stotine hiljada eura godišnje, koncentriše skoro isključivo na zahvate u Solilima, zanemarujući svu ostalu obalnu infrastrukturu Tivta.

Izvor:S.L

Najčitanije