23 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro: Pripremiti novi tender za lokaciju na Kobili u Herceg Novom

Rt Kobila foto Googl maps

Predstavnici Javnog preduzeća morsko dobro Crne Gore, nakod potvrde Apelacionog suda o raskidu ugovora za gradnju turističkog kompleksa Rt Mimoza na Kobili, očekuju da će u saradnji sa Vladom i Opštinom Herceg Novi, biti pripremljen novi tender kako bi ova atraktivna lokacija bila valorizovana.

Bojana Tešović iz Morskog dobra podsjeća da je to Javno preduzeće 2016. godine pokrenulo parnični postupak pred nadležnim Privrednim sudom u Podgorici protiv društva Rt Mimoza iz Herceg Novog radi raskida ugovora. Nedavno je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu kojom je, po tužbi Morskog dobra, utvrđeno da je raskinut ugovor o korišćenju priobalnog područja na Rtu Kobila.

– Sud je potvrdio i da je ova kompanija dužna da za korišćenje morskog dobra isplati 464,8 hiljada eura od 2013. do 2018. godine, dok je potraživanje Morskog dobra za tri godine prije zastarjelo. Kompanija je obavezana da vrati 310 hiljada kvadrata u blizini hotelskog kompleksa Njivice i parcelu u KO Sutorina od 21,5 hiljada kvadrata sa pripadajućim akva prostorom u roku od 15 dana – navedeno je.

Radi se o ugovoru iz 2002. godine, kojim se tuženi obavezao da će izgraditi hotelsko-turistički kompleks i obavljati djelatnosti usmjerene na razvoj i unapređenje turizma i valorizaciju lokaliteta Rt Kobila u opštini Herceg Novi. Period trajanja zakupa je 30 godina.

Morsko dobro je tužbom tražilo da društvo Rt Mimoza vrati u posjed navedeni lokalitet, oslobođen od lica i stvari od strane društva Rt Mimoza i te da RT Mimoza isplati dug od juna mjeseca 2010. koju su obavezni ugovorom.

Prema podacima iz CRPS-a, 75% vlasništva u Rt Mimozi pripada Mimozi invest, Atlas invest Duška Kneževića ima deset odsto, koliko i Opština Herceg Novi, a pet procenata Morsko dobro.

Izvor:RTHN

Najčitanije