20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro: Uspješno realizovane radionice za najmlađe na tivatskim Solilima

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u sklopu projekta “Endemic pathway – Put endema” skraćeno „ePATH“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, organizovalo je trodnevne Radionice za endemske vrste i prirodno nasleđe, kao i trodnevno Takmičenje u posmatranju ptica od 21.12.2021. godine do 23.12.2021.u posebnom rezervatu prirode “Tivatska solila”.

Tokom prvog dana na  radionicama su učestvovala djeca iz vrtića “Osmjeh” iz Kotora, gdje smo učili o biljkama i pticama, crtali, slikali i pravili figure od plastelina, a na kraju uživali u jogi u prirodi i folklornom programu FA “Nikola Đurković” iz Kotora.

Drugog dana radionice o prirodnim i kulturnim vrijednostima Solila družili smo se sa posjetiocima iz OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, vrtića “Pinokio” iz Podgorice, OŠ “Sutjeska” iz Podgorice kao i  JU Gimnazija Kotor. Tokom boravka na Solilima svi prisutni su otkrili zanimljiv svijet insekata, posmatrali ptice i takmičili se u prepoznavanju vrsta, dok su  nas naši najmlađi gosti uveselili igrom, pjesmom i recitacijama. Paralelno sa ovim aktivnostima održao se sastanak projektnih partnera u skupštinskoj sali Opštine Tivat na kome su učestvovali i predstavnici relevantnih institucija iz Crne Gore, a na kojem su bile predstavljene projektne aktivnosti uključujući izrađenu mobilnu aplikaciju kao i prezentaciju o klimatskim promjenama.

Foto Morsko dobro

Poslednjeg dana na Tivatskim Solilima smo ugostili djecu iz vrtića “Vini pu” iz Budve koji su nakon kreativnih radionica za sve prisutne izveli predstavu sa ekološkim porukama i prisustvovali izložbi radova naslikanih tokom ove trodnevne radionice dok su na takmičenju za posmtranje ptica učestvovali i srednjoškolci  iz JUSMŠ “Danilo Kiš” iz Budve.S obzirom da je treći dan bio i kraj takmičenja u posmtranju ptica, stručni žiri sastvaljen od ornitologa izvršio je bodovanje, nakon čega je formirana rang lista za obije kategorije-amatere i profesionalce. U kategoriji amatera prvo mjesto je osvojila Anja Pinjatić, drugo Strahinja Vujačić,a treće Marina Mišković, dok je je u kategoriji profesionalaca prvo mjesto  osvojio ornitolog Miloš Mitkić, a drugo Tijana Mitkić.

Nastavak ovih radionica i takmičenja će se organizovati i u narednoj 2022. godini u okviru projekta “Put endema – ePATH” u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Najčitanije