26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Moskva tvrdi da je 700.000 djece iz zona sukoba u Ukrajini sada u Rusiji

Moskva

I dalje traje ukrajinska protuofenziva. Ukrajinske snage odolijevaju ruskim napadima na istočnim područjima bojišnice i suočavaju se s poteškoćama na sjeveroistoku zemlje, ali napreduju u blizini razorenog grada Bahmuta i na jugu, potvrdila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane. No ruski izvještaji o prvoj crti bojišnice govore da su njihove snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bahmut. Ukrajinski predsjednik tvrdi da je riječ o ruskoj propagandi i da više ne postoji blitzkrieg već dugotrajna borba za oslobođenje.

Eurojust otvara novi centar za procesuiranje zločina tijekom ruske agresije

Centar za kazneni progon zločina počinjenih za vrijeme ruske agresije u Ukrajini trebao bi se u ponedjeljak otvoriti u sklopu pravosudne agencije EU-a Eurojust.

Očekuje se da će agencija sa sjedištem u Hagu prikupljati dokaze i pripremati ciljane optužnice protiv navodnih počinitelja.

Uključene pravosudne vlasti ne isključuju mogućnost kaznenog progona ruskog vodstva.

Ukrajina, nekoliko država EU-a, ali i Međunarodni kazneni sud (ICC) uključeni su u rad centra.

Na otvaranju se očekuje i visoki predstavnik američkog pravosuđa.

Centralna baza podataka za dokaze o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu već je uspostavljena u okviru Eurojusta.

Zapadne države već dugo traže načine kaznenog progona Rusije, po mogućnosti na posebnom sudu.

Međunarodni kazneni sud, također sa sjedištem u Haagu, već je izdao međunarodne tjeralice za predsjednikom Vladimirom Putinom zbog sumnje da je počinio ratne zločine poput deportacije maloljetnika iz Ukrajine u Rusiju.

Međutim, sud ne smije pokrenuti postupak za samu agresiju.

Moskva kaže da je 700.000 djece iz zona sukoba u Ukrajini sada u Rusiji

Rusija je dovela oko 700.000 djece iz zona sukoba u Ukrajini na ruski teritorij, rekao je kasno u nedjelju Grigorij Karasin, šef međunarodnog odbora u Vijeću Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta.

– Posljednjih godina 700.000 djece našlo je utočište kod nas, bježeći od bombardiranja i granatiranja iz područja sukoba u Ukrajini”, napisao je Karasin na svom kanalu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Rusija je pokrenula opsežnu invaziju na svog zapadnog susjeda Ukrajinu u veljači 2022. Moskva kaže da je svrha njenog programa dovođenja djece iz Ukrajine na ruski teritorij zaštita siročadi i napuštene djece u zoni sukoba.

Međutim, Ukrajina kaže da su mnoga djeca nezakonito deportirana, a Sjedinjene Države kažu da su tisuće djece prisilno odvedene iz svojih domova.

Većina kretanja ljudi i djece dogodila se u prvih nekoliko mjeseci rata i prije nego što je Ukrajina krajem kolovoza započela svoju veliku protuofenzivu kako bi povratila okupirane teritorije na istoku i jugu.

U srpnju 2022. Sjedinjene Države procijenile su da je Rusija “prisilno deportirala” 260.000 djece, dok ukrajinsko ministarstvo za integraciju okupiranih teritorija kaže da se 19.492 ukrajinske djece trenutno smatra ilegalno deportiranom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije