16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej starog kapetana Štumbergera priča koja živi i inspiriše

v

Veče sjećanja na Miroslava Štubergera „Starom kapetanu u čast“ priređeno je sinoć u njegovoj kući koju je ostavio Baošićanima kao zadužbinu i time, po tradiciji, obilježen dan rođenja istaknutog kapetana, inženjera i pronalazača. Svečanosti su, uz brojne mještane i goste, prisustvovali ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima.

Prije 131 godinu rođen je kapetan Štumberger, podsjetio je Đuro Cvjetković, predsjednik MZ Baošići koja je bila organizator svečanosti zajedno sa  gradskom Turističkom organizacijom i JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”.

„Prošlo je 40 godina od smrti kapetana Štubergera, ali je on ostao u našim srcima, sjećanju i pričama, a nadam se da će tako biti i dalje jer ćemo tome učiti mlađe generacije“, kazao je Cvjetković.

Herceg Novi je grad koji se može podičiti time da su ga brojni ljudi iz regiona i šire odabrali da u njemu žive, ali i da mu ostave na upravljanje svoje kulturno naslijeđe koje su sticali, skupljali i vrijedno sticali tokom života, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

„Takav je bio i kapetan Miroslav Štumberger. U nekom ranijem periodu ovaj prostor je bio zaboravljen ali mi je veoma drago što je u poslednjih nekoliko godina ovo mjesto gdje se priređuju kulturni događaji. Zahvaljujem se MZ Baošići, posebno jer su inicirali uređenje infrastrukture kako bi se ovom dijelu lakše pristupilo, a biće još lakše kada završimo i dio puta do muzeja. Nakon toga, nadam se da će muzej biti dostupan i većim grupama jer sam siguran da je on zanimljiv velikom broju turista. Kapetan je bio porijeklom Slovenac, a veliki broj turista iz te države i sada posjećuje muzej. Podsjećam da Herceg Novi ima brojna prijateljstva sa gradovima u Sloveniji, a posebno izdvajam Kranj i Novo Mesto sa kojima smo proslavili 50 godina prijateljstva“, kazao je Katić.

Muzej starog kapetana Štumbergera

Prvi put je muzej kapetana Štumbergera posjetio ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker koji je iskazao zadovoljstvo spoznajom kakav je značaj stari kapetan, rodom Slovenac, imao za Herceg Novi.

„Tokom boravka u Crnoj Gori saznao sam da su tri ličnosti obilježile Boku Kotorsku i to svaki grad pojedinačno: Herceg Novi kapetan Štumberger, Kotor Vida Matjan koja je osnovala muzičku školu i Tivat Sergej Mašera koji je sa Milanom Spasićem napravio herojski čin na razaraču Zagreb. Moram se zahvaliti MZ Baošići što čuva kuću kapetana Štubergera, što je muzej živ i što svake godine na 2. jul obilježavate kapetanov rođendan, podsjećate na njega, njegujete njegovu zaostavštinu i time doprinosite i turističkom razvoju i kulturi Baošića i Herceg Novog“, istakao je Presker.

Već je poznato da je kapetan Štumberger bio priznati naučni radnik, čovjek bogate vojne karijere koji je konstruisao i usavršio brojne izume iz domena vojne tehnike, fotograf, poznavalac pet stranih jezika, član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, ali iznad svega bio je zaljubljen i odan moru što se vidi kroz svaki segment njegovog doma koji podsjeća na lađu jedrenjak koji putuje kroz prostor i vrijeme, kazao je između ostalog kustos muzeja Čedo Đurišić.

Muzej starog kapetana Štumbergera

„Kao veliki ljubitelj mora i starih jedrenjaka sve je svoje misli usresredio ka stvaranju osjećaja pripadnosti nečemu uzvišenom, vanvremenskom. Zato je sav brodski namještaj koji je mogao upotrebiti ugradio u svoj dom od brodskih vrata, uskih stepenica, fenjera, kormila, kofera, vitrina…. Svako ko posjeti njegov muzej, koji je sada u dosta oskudnijem stanju nego za njegovog života, kada kroči u njega zna da je zakoračio u nešto što nije običan muzej već pravi pravcati dom jednog starog kapetana. Zvanje odnosno titula „stari kapetan“ se zaslužuje ovakvim pokazivanjem istinski velike ljubavi prema moru i svemu što ima veze sa brodarstvom, brodogradnjom ili moreplovstvom“, istakao je kustos Đurišić.

Svečanosti su, uz brojne goste i mještane, prisustvovali potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, direktorica JU „Galerija Josip Bepo Benković i Muzej Mirko Komnenović“ Gordana Krunić, odbornica Tamara Vujović. U kulturno umjetničkom programu učestvovali su članovi klape Stari kapetan i dječiji ansambl KUD Sloga.

Najčitanije