17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

MUP upozorava na vremenske neprilike: Oluja, obilne padavine i jak vjetar

Vrijeme – foto Roko Stjepčević

Na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava da se tokom noći u srijedu na četvrtak  (30 -31.mart), zatim u periodu četvrtak-subota očekuju nestabilne vremenske prilike, sa jakom kišom, obilnom količinom padavina sa jakim južnim vjetrom posebno na sjeveru i duž obale gdje će povremeno kratkotrajni udari imati i olujni karakter. Takođe se očekuje i topljenje snijega u planinskim predjelima naročito u nižim predjelima koji su trenutno pod sniježnim pokrivačem.

Za vikend i u ponedjeljak očekuje se pad temperature pa će kiša preći u snijeg u sjevernim i centralnim planinskim predjelima.

“Očekuje se kratkotrajno obilna količina kiše (naročito u četvrtak) pa su zbog toga potencijalno mogući problemi sa obilnom količinom vode u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i na mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla”, navodi MUP.

Posebno obilna kiša, prema prognozi, očekuje se u širem regionu Orjena i Boke, planinskom zaleđu Jadrana prema Lovćenu-Cetinje,  prema Nikšiću i Šavniku, zatim u širem regionu Podgorice u pravcu regiona Kolašin-Danilovgrad -Nikšić.

“Ova meteorološka situacija (obilna kiša i jak južni vjetar) potencijalno može usloviti smetnje, u svakodnevnim redovnim aktivnostima prvenstveno u oblasti saobraćaja, kako drumskog tako i vazduhoplovnog i pomorskog, u određenim aktivnostima na moru uz obalu, smetnje kod energetskog sistema za prenos i distribuciju električne energije koji će biti izloženi kombinovanom uticaju”, ističe MUP.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije