30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej krapinskih neandertalaca osvojio nagradu Evropske mreže kulturnog turizma

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca s Nalazištem Hušnjakovo osvojio je prestižnu nagradu Evropske mreže kulturnog turizma (ECTN Awards 2021.) u kategoriji Arheološka nalazišta i muzeji kao atrakcije kulturnog turizma, izvijestilo je u petak Ministarstvo kulture i medija (MKM).

Muzej je nagradu osvojio zahvaljujući izvrsnoj savremenoj prezentaciji prapovijesne, arheološke i antropološke teme, a posebno zbog zasluženog statusa nezaobilazne kulturno-turističke destinacije Evrope koju godišnje posjeti 100 hiljada posjetioca iz cijeloga svijeta, ističe se u saopštenju.

U obrazloženju nagrade posebno su istaknute kreativne metode rada s djecom i mladima, saradnja s lokalnom zajednicom u kojoj se muzej profilirao kao glavni generator kulturnih događanja, što ga čini primjerom dobre prakse održivog kulturnog turizma na svom području.

Zahvaljujući još jednoj međunarodnoj nagradi, Muzej je potvrdio svoju evropsku dimenziju i prepoznatljivost, dokaz da je kulturu krapinskog pračovjeka pretvorio u brend svjetskih razmjera, ističu iz Ministarstva.

Finalisti u istoj kategoriji bili su i plovidbeni interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja Loger Nerezinac te Gradski muzej Zenica iz Bosne i Hercegovine.

MKM ističe da su se među četrdesetak kandidata u šest kategorija našla još dva hrvatska muzeja, odnosno interpretacijska centra, te tako dokazali kreativnost naših muzealaca što prepoznaju i međunarodni stručnjaci.

Finalisti ECTN nagrada za 2021., u ostalim kategorijama, od ukupno šest, bili su i Rab Archaeological (T)races i Muzej čokolade Zagreb.

ECTN je panevropska mreža posvećena razvoju i promociji održivog kulturnog turizma, a ovogodišnja svečana dodjela nagrada održana je u Ateni tijekom 14. ECTN-ove Konferencije kulturnog turizma s glavnom temom obnove europskog turizma kroz kulturu, baštinu i kreativnost.

Izvor:Hina

Najčitanije