3 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej “Valter brani Sarajevo”

Foto Hina

Muzej “Valter brani Sarajevo”, u spomen jednom od najpopularnijih ratnih filmova bivše Jugoslavije redatelja Hajrudina Krvavca, svečano se otvara na Dan grada Sarajeva u subotu 6. aprila, a dio eksponata za muzej dolazi i iz zagrebačkog Jadran filma.

Svojevrsni “povratak Valtera” zamišljen je kao filmsko-scenografski muzej u kojem će se izložiti historiografsko-muzejska dokumentacija, figure filmskih likova i redatelja Krvavca, audio i video multimedija, mapirati lokacije na kojima se snimao film, ali i izložiti eksponati iz vremena snimanja filma pri čemu su sarajevski organizatori “povratka Valtera”, kako ističu, dobili značajnu podršku Jadran filma iz Zagreba.

“Jadran film je u projektu muzeja ‘Valter brani Sarajevo’ sudjelovao kroz podršku u nabavi scenografskih, kostimografskih i rekviziterskih elemenata, a po izboru našeg scenografa Osmana Arslanagića. Ova podrška je bila značajna jer Jadran film posjeduje vjerovatno ponajbolje sačuvan fundus ovih elemenata na ovome prostoru Europe. Radi se elementima koji su vezani za period Drugog svjetskog rata, kao i drugih iz te epohe”, rekao je za Hinu Jasmin Duraković, voditelj projekta koji je u ime Filmskog centra Sarajevo (FCS) i idejni pokretač muzeja.

Kazao je kako je iz Zagreba stiglo petnaestak elemenata scenografije, kulisa i fotografija, ali i da organizatori sarajevskog muzeja sa zagrebačkim Jadran filmom imaju dogovor i za nastavak dugogodišnje suradnje i to u više područja što je, kako je istaknuo i logično jer se radi o dvije srodne tvrtke koje čuvaju tradicije hrvatskog i bosansko-hercegovačkog filma, a povezane su kroz prošlost.

Duraković je najavio i daljnu suradnju sa zagrebačkim Jadran filmom i eventualnom filmskom povratku Valtera, odnosno remakeu tog filma.

“Jadran film je prije nekoliko godina započeo ozbiljne aktivnosti oko ovoga projekata u suradnji sa Filmskim centrom Sarajevo i inozemnim, prvenstveno kineskim producentima. Zbog više razloga, sada opet postoji ozbiljan interes za remake ovoga filma i trenutno pregovaramo s tri velika kineska producenta oko tog producentskog angažmana. S druge strane, Jadran Film i Filmski centar Sarajevo planiraju ući u razvoj i produkciju filma i TV serije “Valter brani Sarajevo” uz korištenje naših financijskih, kreativnih, studijskih, scenografsko-kostimografskih kapaciteta te raditi na internacionalizaciji projekta i uz partnerstvo s nekim od tih kineskih producenta”, zaključio je Duraković.

S druge strane, i u zagrebačkom Jadran filmu naglašavaju izvanrednu suradnju s Filmskim centrom Sarajevo ističući sve prednosti projekata ostvarenih u tom, kako ističu, strateškom partnerstvu u kojem je Jadran film otkupio dio arhiva od udovice Hajrudina Krvavca među kojima su i fotografije, različiti artefakti i memorabilije vezane uz taj film.

U Jadran filmu ističu i kako su Filmskom centru Sarajevo kao partneru u tom projektu stavili na raspolaganje svu arhivu, kostimografiju, scenografiju i rekvizite od kojih su neki već u postavu Muzeja.

“Jadran film je prije desetak godina prepoznao vrijednost filma ‘Valter brani Sarajevo’ i prepoznao je, više od toga, vrijednost brenda ‘Valter brani Sarajevo’ i to ne samo u Kini gdje ima kultni status i gdje više od pola stanovnika zna za taj film. Stoga smo pokrenuli cijeli jedan veliki projekt u kojem je najvažniji novi film i serija, a dodatni dijelovi su svi projekti vezani uz brend koji su izuzetno važni za grad Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i za okolne zemlje”, poručili su iz Jadran filma.

“Valter brani Sarajevo”, ratni je film u režiji Hajrudina (Šibe) Krvavca iz 1972. Flimski kritičari ističu da je uz “Bitku na Neretvi” najpoznatiji, a vjerojatno i najpopularniji “partizanski” film snimljen u bivšoj Jugoslaviji koji je, zajedno s glavnim glumcem Velimirom Batom Živojinovićem ostvario gotovu nevjerojatnu gledanost i popularnost u Kini.

Izvor:Hina

Najčitanije