17 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzički “Pozdrav ljetu” iz Gornje Lastve: Kvartet “Quattro Stagioni” pokazao svu ljepotu saksofona

Koncert “Pozdrav ljetu” održan je sinoć na jedinstvenoj lokaciji kod Doma kulture “Ilija Marković” u Gornjoj Lastvi. Nastupili su talentovani učenici Muzičke škole Tivat Vojislav Marković (sopran saksofon), Adrian Gebauer (alt saksofon) i Filip Kovačević (bariton saksofon), koji zajedno sa svojim profesorom Goranom Turkaljem (tenor saksofon) čine izuzetan kvartet saksofona “Quattro Stagioni”. Koncert je upriličen u sklopu projekta “Dani pejzaža” koji organizuje Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” iz Gornje Lastve u saradnji sa Opštinom Tivat i Turističkom organizacijom opštine Tivat.

“Manifestacija “Dani pejzaža” je započela prije devet godina i dio je jednog šireg projekta kojim smo željeli da pokažemo da pejzaž ne mora služiti samo za gradnju, već da može biti pozornica za razne kulturne manifestacije. Kako je manifestacija naišla na dobar prijem, mi svake godine imamo “Dane pejzaža” koji podrazumijevaju koncerte klasične, jazz muzike ili klapa koji se održavaju ovdje ili u komšiluku, ali uvijek u našem selu. Na taj način spajamo lijep pejzaž sa lijepom umjetnošću,” ispričala je Marija Nikolić ispred Kulturno zavičajnog udruženja “Napredak”.

Vodeći se idejom da osim promocije sela i umjetnosti, promovišu i mlade umjetnike, za prvi koncert u okviru ovogodišnjeg programa odlučili su da predstave talenat sredjoškolaca iz Muzičke škole Tivat. Zahvalnost na pozivu organizatora za učešće na ovako značajnoj manifestaciji izrazio je profesor Muzičke škole Tivat, saksofonista Goran Turljak.

“Mi inače promovišemo saksofon gdje god nas zovu i rado dođemo da sviramo. Izbjegli smo malo zamku klasične muzike i pokazali šta saksofon sve može: od Jazz-a, modern Jazz-a i R&B-a… U prvom dijelu smo svirali malo jači jazz i teži program, ali vidim da je publika sve jako dobro prihvatila,” istakao je profesro Turljak.

 

Na raznovrsnom repertoaru ove talentovane četvorke našla se i filmska muzika, ali i obrade pjesama nalik emotivnoj izvedbi pjesme “Stand by Me”. Turkalj dodaje da je posebni ambijent Gornje Lastve dodatno doprinio izvedbi ovog nesvakidašnjeg benda.

“Prostor je fenomenalan! Ovaj dio grada treba promovisati, meni je drago što se upravo na ovom prostoru svira malo drugačija muzika,” kazao je saksofonista.

Pohvalama su se priključili i posjetioci koji najavljuju da će se rado vratiti u Gornju Lastvu.

“Iz Moskve sam. Stvarno sam uživala, zahvalna sam Tivtu, Gornjoj Lastvi i sjajnom bendu. Sve je bilo odlično: priroda, saksofoni, muzika, ljudi… Predivna atmosfera,” kazala je jedna od posjetiteljki.

Povod za ponovni dolazak svakako mogu biti i naredne manifestacije koje je Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” organizuje sve do kraja ljetnje sezone.

“Sljedeće koncert je 3. jula kada tradicionalno organizujemo manifestaciju “Jazz u noći punog mjeseca” kada će nastupati Šule Jovović sa svojim bendom i kćerkom Sarom. Potom imamo koncert “Muzika u svitanje” 15. jula sa početkom u 5 sati ujutro kada će Milica Kankaraš, jedina crnogorska harfistkinja, svirati harfu na ovom istom mjestu, te ćemo tako dočekati dan sa pogledom na zaliv. To je uvijek doživljaj i uvijek je dobro posjećen. Prve subote avgusta mjeseca imamo tradicionalnu 49. “Lastovsku feštu”, koja počinje Kolom Bokeljske mornarice, a nastavlja se ispred Doma kulture muzikom za ples” najavila je Nikolić ispred udruženja “Napredak” i pozvala sve zainteresovane da se priključe ovim posebnim manifestacijama u Gornjoj Lastvi.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije