11 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Aljasci 60 uginulih tuljana uz obale sve toplijeg Arktičkog mora

Na Aljasci 60 uginulih tuljana uz obale sve toplijeg Arktičkog mora

Najmanje 60 uginulih tuljana pronađeno je na obalama Beringova i Čukotskog mora na sjeverozapadu Aljaske i znanstvenici pokušaju utvrditi uzrok njihove smrti, objavila je Nacionalna atmosferska i oceanska administracija (NOAA) u srijedu.

Mrtvi tuljani – brkati, pjegavi i prstenasti – pronađeni su na mjestima na južnoj granici od Beringova prolaza do obala Čukotskog mora, objavio je ribolovni odjel NOAA-e.

Led u Beringovu i Čukotskom moru znatno je rjeđi od uobičajenog, a temperature površine mora više su od uobičajenih, navode znanstvenici.

Međutim, uzrok uginuća tuljana tek treba utvrditi, kaže Julie Speegle, glasnogovornica NOAA-e.

“Pozvali smo stručnjake za sisavce da dođu i uzmu uzorke“, rekla je Speegle i dodala “uzrok može biti štetno cvjetanje mora. No može biti niz stvari”.

Gotovo da više i nema leda u Beringovu moru i ljetno topljenje počelo je tri tjedna ranije nego što uobičajeno. U Čukotskom moru topljenje je počelo je mjesec dana ranije od prosjeka, kaže Brian Brettschneider, klimatolog na Sveučilištu Fairbanks na Aljasci.

Temperature površine mora izmjerene uz obale Beringova mora, te južnije Čukotskog mora bile su 4,5 stupnjeva Celzijevih iznad normalne u svibnju te ovaj tjedan, prema podacima NOAA-e.

Zašto je tuljanima potreban led?

Brkati, pjegavi i prstenasti tuljani koriste se ledom kao platformom za skupljanje hrane, odmaranje i okot mladunčadi. Brkati i prstenasti tuljani s Aljaske na popisu su ugroženih vrsta.

Prve dojave o uginulim tuljanima u svibnju podnijeli su stanovnici sela i biolog iz Nacionalnog parka. U to vrijeme otkriveni su i mrtvi sivi kitovi na zapadnoj obali od Kalifornije do Aljaske.

Uginuće kitova označeno je kao “neoubičajena smrtnost” i takva kvalifikacija zahtijeva specijalnu istragu.

Speegle je rekla da je zasad nejasno postoji li veza između uginuća kitova i tuljana.

Izvor:Hina

Najčitanije