26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Krvolovcima se staje na put – zaplijenjena nelegalna oprema, izrečene novčane kazne

 

Stop krivolovu

Kako bi zaustavili nezakonit ribolov, o kome se prethodnih godina puno pričalo, a malo šta preduzimalo da se spriječi, a počinioci kazne, inspekcijske službe su konačno počele da organizovanim aktivnostima kontrolišu morsku obalu. U prethodnom periodu otkriveno je više krivolovaca, zaplijenja oprema koja se koristi za nelegalan ribolov, izrečene novčane kazne…

U skladu sa tim juče je uz asistenciju Uprave policije, i u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, inspektor za ribarstvo sa ekipom Stop krivolovu i predstavnikom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kontrolisao teren na potezu Kotor, Stoliv, Prčanj, Perast, Risan, Lipci, Kostanjica u cilju lociranja i uklanjanja nelegalnih ribarskih alata.

“Tokom akcije na pomenutim lokacijama je pronađeno šest vrša, jedan parangal sa oko 150 udica i nešto preko kilometar mreža, neobilježenih i nelegalno postavljenih. Sav nelegalni alat je kasnije uništen, riba koja je pronađena je vraćena u more”, saopštili su CdM-u iz građanskog pokreta Stop krivolovu.

Osim tog dijela crnogorske obale, inspektorka za ribarstvo je u saradnji sa pripadnicima barske policije obavila detaljnu kontrolu plovila i osoba na potezu Bar-Ulcinj do granice sa Albanijom.

U toke te akcije kontrolisan je veći broj plovila i osoba, konstatovani prekršaji, a počinioci su kažnjeni novčano.

“Raduje podatak da je ogromna većina kontorlisanih bila ispravna a djelatnosti u zakonskim okvirima, što za ovaj dio obale u nekim ranijim godinama i nije bio slučaj”, ističu iz pokreta Stop krivolovu.

Stop krivolovu

U Stop krivolovu su kazali da su na Luštici primijetili dinamitaše, te da su potom obavijestili policiju, koja nakon dužeg osmatranja i pretrage, nije uspjela počinioce zatekne na djelu. Policiji je, kako tvrde, u Stop krivilovu, u ovom slučaju posao otežavao nepristupačan terena, a pretpostavlja se da su dinamitaši bili obaviješteni da je slučaj prijavljen policiji.

“Prije nekoliko dana, tačnije u srijedu, između Jaza i Trstena, uočena je osoba kako roni pod punom opremom, o čemu je obaviještena policija. Kad je primjetio da mu se približava policija, za sada nepoznata osoba, je bacila opremu, otrčao do auta, i pikušao da pobjegne. Poslije nekog vremena, izašao je uz vozila i ne obazirući se na pozive policije da stane, pobjegao pješke. Tom prilikomizgubio je mobilni telefon i majicu”, kazali su u Stop krivolovu.

Stop krivolovu

Isto veče, po prijavi da su u Šušnju primijećene osobe koje su ronile uz lampu, pripadnici policije Bar sustigli na lice na licu mjesta, i zatekli osobu kako izlazi iz mora, ali bez opreme.

U Stop krivolovu zaključuju da nelegalni ribolovci u trenutku kada bivaju otkriveni najčešće obdacuju opremu, i da po starom dobrom običaju “Ne znam ništa, nisam ja odavde” pokušavaju da izbjeći kaznu.

Nadležni najavljuju da će u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama kako bi spriječili krivolov, a počiniocibili adekvatno sankcionisani.

Najčitanije