20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Na COP26 osuđena prazna obećanja u svijetu fosilnog goriva

Klima

U završnici važne konferencije o klimi koja se održava u Glasgowu, UN-ov glavni tajnik osudio je prazna obećanja u svijetu koji još ovisi o fosilnom gorivu, uprkos nekim optimističnim znacima.

– Obećanja zvuče prazno kada industrija fosilnog goriva i dalje prima tisuće milijarda subvencija (…) i kada zemlje još grade elektrane na ugljen, rekao je Antonio Guterres priznajući da se od početka COP26 31. listopada ipak primjećuju znaci koji pružaju nadu .

Dvadesetak zemalja se obvezalo da će do kraja 2022. prekinuti financiranje projekata fosilnih energija u inozemstvu, četrdesetak zemalja je objavilo izjavu o pretvaranju ugljena u čistu energiju, a u četvrtak su neke zemlje formirale koaliciju radi napuštanja upotrebe nafte i plina. Te su pomake pohvalile brojne nevladine organizacije, upozorivši ipak na odsutnost velikih zemalja proizvođača.

Pitanje energija iz fosilnog goriva jedno je od spornih pitanja u prvoj inačici završne odluke koju je pripremilo britansko predsjedateljstvo COP26 koje poziva da se ubrza napuštanje ugljena i financiranje fosilnih energija.

Oko preostalog dijela prijedloga teksta nije bilo suglasnosti, daleko od toga, pa pregovarači dvjestotinjak zemalja imaju još puno posla do petka u 18 sati i nakon toga.

– Pred nama je i dalje golem izazov. Zabrinut sam zbog broja neriješenih problema u vezi s financiranjem dan prije planiranog završetka, priznao je predsjedatelj COP26 Alok Sharma pozivajući istodobno na ambicioznost i na popuštanje.

– Kao što sam jučer rekao, svijet nas gleda i htio bi da surađujemo i dogovorimo se. Ne možemo ga iznevjeriti, dodao je.

Pariškim klimatskim ugovorom je zadano da porast prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje mora biti znatno manji od +2°C, ako je moguće +1,5°C. No unatoč novim obvezama za razdoblje do 2030. najavljenim uoči početka COP26, svijet ide prema katastrofalnom zagrijavanju od +2,7°C, ocjenjuje UN.

– Obećanja neće spasiti čovječanstvo, istaknula je mlada aktivistkinja iz Ugande Vanessa Nakate, izrazivši sumnju u iskrenost tih obećanja.

– Ne vjerujemo vam, rekla je pred izaslanstvima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije