11 C
Kotor

Slušaj online radio

Na crnogorskim putevima prošle godine stradalo 77 osoba

Na crnogorskim putevima prošle godine stradalo 77 osoba
Policija CG

Na crnogorskim putevima je prošle godine stradalo 77 osoba, čime je postavljen crni rekord u odnosu na prethodne godine, saopštili su iz Uprave policije.

Iz policije su kazali da su se za 11 mjeseci prošle godine dogodile 6.052 saobraćajne nezgode u kojima su teško povrijeđene 534 osobe, a lakše 2.345.

Kako su naveli, na crnogorskim putevima je, u proteklih osam godina, poginulo 476 osoba, pri čemu 77 prošle, 73 u 2022. godini, 55 u 2021, 48 u 2020, 47 u 2019, 48 u 2018, 63 u 2017. i 65 u 2016.

„Pokazuje se da taj problem zahtijeva širu akciju, jer i pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putevima, preventivnih aktivnosti, pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, kao i brojnih apela, bilježe se opominjući podaci u stalnom rastu ljudskih gubitaka na putevima“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave policije ukazali su na značaj sinergije svih sektora – bezbjednosnog, saobraćajnog, zdravstvenog, obrazovnog, nevladinog i medijskog, kako bi se razvila drugačija saobraćajna kultura, ali i osnažio sistem koji bi kompenzovao ljudsku ranjivost i sklonost greškama.

Oni su rekli da je vodeći uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama neprilagođena brzina, a iza toga stoje različiti uticaji korišćenja alkohola i psiho-aktivnih supstanci, zatim umor i stres, ali i drugi razlozi izostanka adekvatne koncentracije.

„Stoga je presudno važan napor različitih aktera u pravcu jačanja svijesti građana o opasnostima koje nosi neprilagođena i brza vožnja, a kako bi doprinijeli ličnoj, ali i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije apelovali su na građane da vozilom upravljaju savjesno i odgovorno.

Prema njihovim riječima, jedan trenutak nepažnje, ili pogrešne procjene sopstvenih sposobnosti u saobraćaju može dovesti do tragičnih posljedica.

„Takođe, pozivamo sve ostale aktere da zajedno doprinosimo razumijevanju značaja poštovanja saobraćajnih pravila, a samim tim da čuvamo živote u saobraćaju“, naveli su iz policije.

Izvor:Mina

Najčitanije