8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Na ledenom vrhu Grenlanda prvi put od kad postoje mjerenja padala kiša

Grenland foto: Reuters

Na najvišoj tački grenlandskog ledenog pokrivača prvi put je padala kiša otkako postoje mjerenja, što je još jedan zabrinjavajući znak globalnog zagrijevanja, saopštili su naučnici.

Vrh ledenog pokrivača je na 3.216 metara nadmorske visine i jedino što tamo uobičajeno pada jest snijeg.

Međutim, 14. avgusta temperatura je bila iznad nule punih devet sati, što je dovelo do kiše i masovnog topljenja snega i leda, objavili su iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu (NSIDC) u Koloradu.

Temperature na vrhu ledenog pokrivača gotovo nikad nisu iznad nule, ali su zabilježene tri puta u manje od deset godina.

„To nikako nije dobar, zdrav znak za ledeni pokrivač“, kazala je glaciolog Indrani Das iz Opservatorije Lamont-Doherty pri Univerzitetu Kolumbija.

Ukupno je sedam milijardi tona kiše palo širom Grenlanda u tri dana, od 14. do 16. avgusta, što je najviše otkako su 1950. počela mjerenja.

Kiša i visoke temperature izazvale su masovno topljenje leda i snijega, u sedam puta većoj količini nego što je prosečno za sredinu avgusta.

Topljenje leda i snijega sliva se u okeane i uzrokuje porast nivoa mora. Dosad je topljenje grenlandskog ledenog pokrivača, drugog najvećeg na svetu nakon Antarktika, uzrokovalo četvrtinu od porasta nivoa mora zabilježenog poslednjih desetina godina. Očekuje se da će taj udio rasti zbog porasta globalnih temperatura.

Izvor:HINA

Najčitanije