8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Orjenu održani “Dani baštine” – ukazali na značaj čuvanja tradicije

Orjen – PK Subra

Na Orjenskom sedlu (1600 mnv), u Parku prirode Orjen održana su dva događaja pod zajedničkim nazivom „Dani baštine“, kroz koje se još jedno ukazalo na značaj čuvanja tradicije, saopštili su iz Planinarskog kluba (PK) Subra iz Herceg Novog.

-Prvi dan je bio posvećena tehnici gradnje u kamenu na suvo, gdje su učesnici imali priliku praktično se isprobati u ovoj drevnoj vještini koja je u velikoj mjeri zaslužna za nasljeđeni izgled kulturnog pejzaža, ne samo Orjena, već dobrog dijela Crne Gore.

Rađena je tipična suvomeđa „duplica“, sa dva kamena lica i popunom od sitnog kamena (škalja).

Orjen – PK Subra

Organizacija ovakvih događaja je jedan od načina prenosa znanja, ključnog elementa u očuvanju vještine gradnje, upisane u UNESCOvu listu nematerijalne baštine čovječanstva-ističu iz PK Subra.

Orjen – PK Subra

Drugi dan je bio rezervisana za bućanje na zogu na najvećoj nadmorskoj visini u državi, zahvaljujući čemu je Revijalno bućarsko prvenstvo održano na avgustovskoj temperaturi od svega 15 stepeni.

Od šest okupljenih bućarskih ekipa iz Boke Kotorske najbolji je bio tivatski BK „Palma“ (prvi tim), drugoplasirani je hercegnovski BK „VAL“ , dok su treće mjesto takođe zauzeli članovi BK „Palma“ (drugi tim).

Orjen – PK Subra

-Ovim događajem prisjećamo se razdoblja kad je bućanje bilo dio svakodnevnog života bokeljskih naselja, ali i njihovog ruralnog zaleđa.

Očuvanje tradicije bućanja danas je dodatno dobilo na značaju i kao vid obogaćivanja ponude aktivnog turizma.

Orjen – PK Subra

Događaji su održani u zajedničkoj organizaciji našeg kluba, Parka prirode Orjen i Bućarskog kluba „Val“, a uz podršku hercegnovskog Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju i TO Herceg Novi, a uz pomoć „Jokine kužine“, Doo „Val Gojković“, te NVU „Ruke“-saopštili su iz PK Subra.

Najčitanije