25.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Na tržištu pronađeno sedam lažnih vina, dva su iz Hrvatske

vino 

Na hrvatskom tržištu pronađeno je sedam lažnih vina u kojima su voda i šećer, pokazala je analiza Poljoprivredne inspekcije Državnog inspektorata. Četiri lažna vina su s Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH.

Sedam vina krivotvoreno je dodavanjem vode i šećera i njihovo porijeklo nije grožđe, pokazali su prošlonedjeljni rezultati analize iz laboratorija. Kako su iz Inspektorata odgovorili za RTL, obavljeno je uzorkovanje 84 vina, a od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja krivotvorenja.

Radi se od četiri vina porijeklom iz Hrvatske, jednom porijeklom iz EU (Italija) i devet podrijetlom iz trećih zemalja, od kojih je pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH.

“Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o krivotvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao ‘Rajnski rizling’, jedno kao Graševina, jedno kao Vranac. Inspekcije su još u toku”, navodi se.

Iz Inspektorata za Index nisu željeli komentarisati o kojim se vinima tačno radi.

“S obzirom na odredbe čl. 57. Zakona o Državnom inspektoratu nismo u mogućnosti ustupiti Vam podatke o proizvođaču/uvozniku kontroliranih vina budući da su ti podaci, koji su utvrđeni odnosno nastali u vezi s inspekcijskim postupkom, inspekcijska tajna”, napominju.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije