20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Znate li gdje se odvila jedna od najvećih pomorskih bitki u evropskoj povijesti?

Krčka galija Cristo Ressussitato  – Photo: Boka News

U gradu Krku ovog četvrtka počelo je obilježavanje 451. obljetnice Bitke kod Lepanta koja se je održala 7. oktobra daleke 1571. godine. U bitci su se sukobile snage kršćana i muslimana te je u istoj sudjelovala krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist) s gotovo 800 veslača, mornara i vojnika.

Proslava obljetnice je počela počinje 6. oktobra u Malenoj vijećnici Grada Krka, i to predstavljanjem monografije Ulice grada Krka (Le strade di Veglia), krčkog publicista Alana Žica-Teklina, za kojim će, u Galeriji Decumanus, uz nastup Ansambla Audiatur, uslijedilo je otvorenje istoimene izložbe na kojoj je izloženo, u monografiji publicirane, uvećane stare razglednice i fotografije snimljene diljem grada Krka.

Nastavak proslave je dan nakon, u petak, kada će se održati stručno izlaganje na temu Jadransko brodovlje u krčkoj luci koje će u Maloj vijećnici Grda Krka održati dr. sc. Zrinka Podhraški Čizmek, nakon čega slijedi misa koja će se, za sve poginule u Bitki kod Lepanta, služiti u Krčkoj katedrali.

Ako vremenske prilike dopuste, u završnici proslave koja je na rasporedu ove subote, očekuje nas promenada Počasne satnije Kravat pukovnije koja će u dva navrata, s pješačkim i konjičkim dijelom postroja, proći središtem krčke starogradske jezgre, kao i dijelom rive.

U Europi proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj pa se tako obljetnica svake godine obilježava i u našim krajevima.

Izvor:HRT

Najčitanije