13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Na tržištu sve više jeftinih lažnih pršuta

pršut

Na tržištu na kojem je više uvoznih nego domaćih suhomesnatih specijaliteta nije jednostavno odabrati pravi pršut. Za razliku od istarskoga koji nosi oznaku izvornosti, krčki, drniški i dalmatinski pršut imaju oznaku zemljopisnog porijekla te ih se može proizvoditi i od uvoznog svinjskog buta. Premda svi oni imaju službenu zaštitu, na tržištu se i dalje može naći jeftine lažne pršute.

Drniški pršut proglašen je šampionom. Osim njega, na našem su tržištu službeno zaštićeni istarski, dalmatinski i krčki pršut. Takvu vrhunsku deliciju, kažu stručnjaci, može proizvesti samo spoj tradicije i moderne tehnologije. Da bi bio spreman za tržište, treba mu najmanje godinu dana. No ne proizvodi ga se dovoljno za vlastite potrebe. Na godinu 400 hiljada komada, a čak 60 posto pršuta uvozimo.

Konzervansima, bojilima, pojačivačima okusa ili aromama, u pravom pršutu – mjesta nema. No problem domaćih pršutara je nedostatak butova koji se najčešće uvoze iz Austrije, Poljske, Mađarske. Postavlja se pitanje, ako je but uvezen, a sušen prema dalmatinskoj ili istarskoj recepturi, je li taj proizvod 100% domaći?

– Ako se oslonimo na Hravtsku proizvodnu onda ćemo jako maolo imati prušta jer je problem od 1000 butova možemo izabrati samo 300 – kaže Vlado Pranjić, proizvođač pršuta iz Dalmacije.

Osim problema s nedostatkom sirovine, pršutare u proizvodnji i plasiranju proizvoda ometa i crno tržište. Pozivaju mjerodavnu inspekciju da istraži podrijetlo pršuta koji se lažno deklariraju, a najčešće se prodaju u restoranima.

Na europskom tržištu oznake zaštite izvornosti bolje su prepoznate nego na hrvatskome. Kod nas se najčešće gleda cijena proizvoda, pa tako nerijetko kupujemo cjenovno dostupnije uvozne takozvane industrijske pršute. A na tržištu – svega. Od visoko kvalitetnih, katkad i podcijenjenih, do uvoznih, prepakiranih, lažno deklariranih, nekvalitetnih i zdravstveno neipravnih proizvoda. Poput pršuta koji se prodavao u Kninu a bio je zaražen trihinelom.

Najčitanije