20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Zlarinu će se do konca maja otvoriti Hrvatski centar koralja

Zlarin – foto Boka News – M.M

Trajni spomenik povijesti otoka koralja – Zlarina, bit će otvoren, plan je, u drugoj polovini maja, javlja HRT.

Dugoočekivani Hrvatski centar koralja konačno će postati stvarnost. Projekt je to koji za glavni cilj ima promociju i valorizaciju prirodne baštine te jačanje obrazovnih kapaciteta lokalnog stanovništva i posjetitelja o važnosti zaštite prirode

Cilj je da na otok cijele godine privlači turiste, ali i znanstvenike koji će proučavati koralje i ostale tajne podmorja. Zlarinjani se tomu posebno vesele jer im je plan razvijati istraživački turizam. Također, nabavljen brod odnosno katamaran koji će upravo služiti za buduće istraživačke projekte i za sve one koji će boraviti u Centru koralja u te svrhe.

U sklopu projekta, obnovljene su i uređene kuće Šare i Kažerma na otoku Zlarinu, a rekonstruiran je i put koji vodi od obale do dviju kuća ali ih i međusobno spaja.

Zlarin korali – foto Šibenik IN

Kuća Kažerma funkcionirati će, kako je i predviđeno projektom, kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju uzgoja koralja na zlatnom otoku i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun, dok je kuća Šare preuređena u edukacijsko – istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

Osim prezentacije zaštite prirodne baštine koralja, Centar predviđa i druge sadržaje poput upravljanja plovilom koje će služiti za prijevoz posjetitelja na lokacije gdje su koralji, brdski biciklizam, smještajni kapacitet za studente i profesore koji će proučavati koralje te još jedan multifunkcionalni prostor za lokalno stanovništvo gdje će se moći održavati razne izložbe, predavanja i radionice. Projekt vrijedan 3 milijuna eura je definitivno jedno od najvećih ulaganja u otok, a istovremeno pruža mogućnosti produžavanja turističke sezone, zapošljavanja lokalnog stanovništva te razvoj Zlarina u jednom novom smjeru.

Najčitanije