7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

14. Zlarinska brutedijada

BRUDETIJADA ZLARIN – foto Šibenik News

Zlarin je po mnogo čemu specifičan pa tako i po različitim kreativnim i zanimljivim ljetnim događanjima, a jedno od najnapetiji i najposjećenijih sigurno je Brudetijada, tradicionalna fešta od brudeta, natjecanje u kuhanju zlarinskog brudeta koja je sinoć održana po 14. put u srcu zlarinske vale, na Fingacu.

Sudjelovalo je deset ekipa, neke koje se natječu od prve Brudetijade poput, Murina do novih natjecatelja, mladih Zlarinjana koji su se nazvali Dudi ( brancini).

U 20 sati u velikim tećama na deset stolova počela se žutiti kapula ili ljutika, dodavati pomidore, svježe ili pelati da bi nakon sat vremena u tome zaplivali ugori. Naime, zadano je da brudet može biti smo od jedne vrste ribe i to ugora uz dodatak grmalja , ali nismo vidjeli da ih je itko sinoć dodao.

BRUDETIJADA ZLARIN – foto Šibenik News

No svaka ekipa ima i neki tajni sastojak, a da su ga htjeli reći više ne bi bio tajan. Ove godine pobijedila je ekipa Rudina, drugi su bili, a treće, kako za sebe kažu najljepše i najveselije natjecateljice „Krokete” koje su do sada imaju najveći broj pobjeda – čak tri.

Tu ekipe čine Vinka Krnić, Jasmink Lovrić, šefica od kužine, Božena Lovrić, Petra Mrduljaš, Petra Radin teDaša Baošić Paulić, koja nastupa kao glasnogovornica ekipe, a za tekuća pitanja i motivaciju zadužen je Aron Paulić. Bile su i sinoć samouvjerene i sigurne u pobjedu, ali jutros kažu da su zadovoljne i s trećim mjestom, jer „ne može se uvijek pobjeđivati”. Pripreme za tu feštu od brudeta počinju već ujutro kada se čisti ugor,a nastavljaju se na trgu dva sata prije izbora.

Murine u kojoj su Nastja Alfier, Marina Anić, Darija Tabulov , na toj se fešti osjetile i pobjedu, jer su jednom bile prve, ali i težinu poraza jer su bile i zadnje, no ne odustaju od tog natjecanja. Zanimljiva je bila i ekipa koju su činili uglavnom Irci koji na Zlarinu imaju kuću, a vodila ih je fetiva Zlarinjanka koja živi u Sloveniji. Slovenaca je bilo i u ekipi zlarinskih vatrogasaca na čijem stolu se, dok se kuhao brudet uživalo u Kulenovoj seki i slovenskoj kraškoj šunki.

Bio je i štand na kojem su se prodavali domaći kolači, a prihod je namijenjen KUD – u Koralj i jedan na kojem su se Zlarinke frigale pispalje.

BRUDETIJADA ZLARIN – foto Šibenik News

Prisjetili su se Zlarinjani sinoć i pokojnog Vladimira Bunete, dugogodišnjeg predsjednika zlarinske turističke zajednice koji je utemeljio Brudetijadu prije 14. godina kako bi se sačuvala i zlarinska gastronomska baština.

Šteta je jedino što je posljednja brodska veza tog dana iz Zlarina za Šibenika bila u 21 sat i 40 minuta pa mnogi gosti nisu dočekali da se brudeti skuhaju i proglase pobjednici.

Najčitanije