13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Nacionalni parkovi Crne Gore: Besplatan ulaz do kraja godine, godišnje ulaznice važe i u 2021.

NP Durmitor – Crno jezero – foto Boka News

Građani Crne Gore će od sjutra, 1. avgusta do 31. decembra biti u prilici da bez plaćanja naknade za ulazak u nacionalne parkove, posjećuju Durmitor, Biogradsku goru, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije.

Godišnje ulaznice kupljene u toku 2020. godine, kojima se omogućava neograničen broj posjeta svim nacionalnim parkovima, važiće i u 2021. godini.

Odlukom koju je usvojila Vlada Crne Gore, osim oslobađanja plaćanja naknade za ulazak u nacionalne parkove, za 50 odsto umanjuju se naknade za upotrebu plovila na jezerima, kao i splavarenje rijekom Tarom pa pozivamo sve posjetioce da dožive ovu nezaboravnu avanturu, brzu rijeku, bukove i tjesnace. Posebno su interesantni vrelo Ljutica, most na Tari, Bajilovića sige, vodopadi rijeke Drage, Tepački bukovi. U ponudi su jednodnevne, dvodnevne i trodnevne ture.

NP Biogradska Gora – foto Boka News

Nacionalni parkovi Crne Gore su predjeli izuzetnih prirodnih vrijednosti koji predstavljaju staništa za brojne rijetke i zaštićene biljne i životinjske vrste. Turistička ponuda nacionalnih parkova zasniva se na aktivnom boravku posjetilaca u prirodi. U sklopu ponude svakog parka nalaze se centri za posjetioce, u kojima se mogu dobiti informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima parka i njegovoj turističkoj ponudi. Osim raftinga rijekom Tarom, tu su i pješačke, edukativne, tematske i biciklističke staze, zatim krstarenje Skadarskim jezerom, kajakarenje i vožnja drvenim čamcima na Crnom, Biogradskom i Skadarskom jezeru, posmatranje ptica, dječija igrališta, sportsko-rekreativni ribolov, posjeta Hridskom jezeru (jezero sreće) u NP Prokletije.

Molimo sve posjetioce da poštuju unutrašnji red u NPCG i da se pridržavaju mjera i preporuka Ministarstva zdravlja i Nacionalnog koordinacionog tijela.

Najčitanije