21 C
Kotor

Slušaj online radio

Naftaši dolaze, a država ćuti ili prikriva rizike

baner FB grupe

Norveški brod za specijalna sizmička istraživanja “Polar Empress” krenuo je juče iz voda sjeverozapadne Afrike gdje je do sada bio angažovan, prema Crnoj Gori gdje će u narednih 40-tak dana obaviti istraživanja postojanja eventualnih komercijalno vrijednih ležišta nafte i prirodnog gasa u crnogorskom podmorju.

Moderno opremljeni 112 metara dugi “Polar Empress” će sistemom tzv akustičnih vazdušnih topova i posebnih geo-mikrofona, obaviti trodimenzionalna seizmička istraživanja na oko 1.200 kilometara kvadratnih površpine morskog dna u crnogorskom tzv. epikontinentalnom pojasu, u dijelu blokova koje je za istraživanje i eventualnu eksploataciju nafte i plina koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek. Krajnji cilj ovih istraživanja je, kako je saopšteno iz uprave za ugljovodonike Crne Gore, precizno definisanje lokacije istražne bušotine, čije će bušenje započeti krajem naredne ili početkom 2020. godine.

Seizmička istraživanja ovog tipa inače, pogubno djeluju na mosri ekosistemm, posebno na morske sisare poput delfina i kitova koji za orijentaciju u prostoru, lov i međusobnu komunikaciju koriste zvuk i ultrazvuk, odnosno svoj visokosofisticirani sistem prirodnog sonara.

I dok je dolazak istraživača, a za njima možda i naftaša na pragu, crnogorska javnost liše nekoliko NVO organizacija, većinom ćuti o ovom ekološki vrlo kontroverznom poslu koji teško da je kompatibilan sa strategijom Crne Gore da razvija elitni turizam i održivo korišćenje morskih resursa.

Državne institucije zadužene za zaštitu životne sredine se ne oglašavaju, Institut za biologiju mora i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju uključeni su u proces kao državne institucije ali ne žele govoriti o potencijalnim posljedicama istraživanja i eksploatacije nafte iz morskog dna, iz domena nauke, osim u načelu. Ribari pregovaraju o visini nadoknade za dobit koja će im biti ukraćena tokom sprovođenja istraživanja. Jedino se za sada čuje glas relativno malobrojnih građana i NVO, pa je tako pokrenuta i  posebna fejsbuk  grupa “SOS za Montenegro”.

Brod za seizmicka istrazivanja POLAR EMPRESS koji dolazi u Crnu Goru

“U Crnoj Gori je u toku uništavanje rijeka i brojnih drugih prirodnih resursa. Zbog toga naš SOS nije samo za Jadran, već SOS za Montenegro”- objašnjava pokretač FB grupe, Mirsad Kurgaš iz Bara. On naglašava da crnogorska javnost nije upoznata sa potencijalnim rizicima i štetnim posljedicama od istraživanja i eventualne eksploatacije ugljovodobnika iz morskog dna, a cijeli proces ustupanja podvodnih resursa prekriven je velom državne tajne.

“Za sve informacije upućuju nas na Agenciju za ugljovodonike, koju je osnovala Vlada Crne Gore kada je započela proces davanja koncesija na istraživanje Jadranskog mora. Samo ću podsjetiti- direktor te agencije od njenog osnivanja je gospodin Vladan Dubljević, koji je prošle godine, sa još 16 osoba, optužen za zloupotrebu službenog položaja. On je, naravno, ekspresno oslobođen, i omogućeno mu je da se brani sa slobode. ”- kazao je za Kurgaš za Radio Tivat, dodajući da on time ne prejudicira eventualnu krivicu, ali  ovo upućuje na kako je kazao, veoma netransparentne okolnosti koje obavijaju odluku o pristupanju istraživanju i eksploataciji fosilnih goriva i sve podrazumijevajuće radnje koje su joj prethodile.

O dalekosežnosti posljedica orjentacije prema naftnoj industriji na prirodu i sve segmente života u priobalnoj zoni građani nemaju nikakvih informacija, a imaju sva prava da znaju. U okviru kampanje SOS za Montenegro, grupa građana je pokrenula potpisivanje peticije za stavljanje moratorijuma na dalja istraživanja i eksploataciju ugljovodinika iz crnogorskog dijela Jadrana, koja je dostupna na FB stranici kampanje. Kako bi skrenuli pažnju građana na opasnost procesa u koji se ulazi, namjeravaju uskoro da organizuju i protestni marš od Ulcinja do Herceg Novog.

Izvor:S.L

Najčitanije