16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat: Gosti zadovoljni, ocjena 4,25 – domaćini svjesni, što treba popravljati

TOT Press foto Boka News

Za devet mjeseci ove godine Tivat je posjetilo ukupno blizu 109.000 turista i ostvareno je skoro 832.000 noćenja. Broj gostuju 29 odsto je veći nego u istom peridou lani, dok je broj noćenja porastao sedam odsto.

Istaknuto je to danas na konferenciji za štampu Turističke organizacije Tivat na kojoj su predstavljeni rezultati ovogidišnje glavne ljetnje turističke sezome, kao i tradicionalne ankete turista koja se sprovodi tokom ljetnjih mjeseci.

„Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima kao kroz fizičke, tako i finasijske pokazatelje, ali i dobrim utiscima turista koje su oni ponijeli iz našeg grada, što potvrđuje i  visoka ukupna prosječna ocjena od 4,25 koju su oni dali u anketi. U sinergiji TO, ugostitelja, hotelijera i svih drugih koji čine lanac ponude jedne turističke destinacije, Tivat se ponovno pokazao kao bezbjedna, uredna, finansijski disciplinovana i za posjetioce atraktivna destinacija“- ocijenila je direktoria TO Tivat Gabrijela Glavičić.

TOT Press – Gabrijela Glavočić – foto Boka News

Ona je detaljno predstavila brojne marketinške, promotivne i aktivnosti na animiranju i zabavi turista koje je TO u saradnji sa brojnim partnerima priredila proteklih mjeseci. Naglasila je da su ove godine zabilježeni 30 odsto veći prihodi od naplate boravišne takse, a prema brojnosti, među posjetiiocima Tivta ove su godine prednjačili turisti iz Rusije, Srbije, BiH, Ukrajine, Velike Britanije i Njemačke. Uveden je niz novina u marketinšku i promotivnu kampanju Tivta, a TO je najavila i skori start posebne aplikacije za mobilne telefone.

Turisti su u anketi najbolje ocijenili ljepotu prirode i okruženja u Tivtu (4,70) te njegovu pogodnost za provođenje porodilnog odmora (4,50)  a visoko su ocijenjeni i kvalitet usluga smještaja i hrane, ljubaznost osoblja  i čistoća grada. Najslabije ocjene  dobio je kvalitet lokalnog prevoza (3,78) i  i saobraćajna povezanost sa ostalim mjestima (3,87) što je već dugogodišnja boljka Tivta kojaaje sve izraženija sa ljetnjim saobraćajnim kolapsima na Jadranskoj magistrali.

TOT Press – foto Boka News

Glavočić je naglasila da je ove godine bilo ukupno 2.920 dolazaka jahti u Tivta, od čega su 2.437 plovila boravile u marini Porti Montenegro. Ipak, naplata boravišne takse za nautički turizam je 6 odsto manja nego lani, prvenstveno zbog tehničkih problema koje je TO u sred sezone neočekivano imala sa smještajem svoje naplatne službe na graničnom prelazu, odnosno prostorijama Lučke kapetanije u Porto Montenegru.

Gradonačelnik Tivta i predsjendik Skupštine TO Tivta dr Siniša Kusovac izrazio je zadovoljstvo turističkom sezonom ali i ukazao ne nekoliko aspekata koje po mišljenju posjetilacam ali i iskustvoma domaćina, treba popravljati – počev od saobraćajne infrastrukture, do uvođenja više reda na moru sa besplatnim sidrenjem jahti duž cijelog Tivatskog zaliva, ili pretjeranog odobravanja od strane Morskog Dobra velikog privremenih lokacija za privez tih plovila, mimo zvaničnih marina.

TOT Press – foto Boka News

NISU SE IZJAŠNJAVALI O KONCESIJI ZA AERODROM

„Nismo se izjašnjavali po pitanju davanja aerodroma Tivat u koncesiju jer to niko od nas nije tražio, niti smo to radili samoinicijativno tokom javne rasprave o Koncesionom aktu. Ono što je nesporno je da nam trebaju bolji uslovi na aerodromu Tivtu i tu se pod hitno nešto mora preduzeti, a mi očekujemo da će donosioci odluka znati da se opredijele za najbolju i najefikasniju soluciju“- kazala je Glavočić.

Izvor:S.L

Najčitanije