19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Nagrada Green Destinations potvrda održive prakse i promocija za Plitvička jezera

Plitvička jezera

Nacionalnom parku Plitvička jezera dodijeljena je prestižna nagrada Green Destinations za održivost,  što osim potvrde da se na Plitvicama usvajaju održive prakse znači da će se u svijetu za okolišno osviještene turiste promovirati kao “zeleno odredište”.

Ekološki osviješteni turisti prepoznaju odredišta koje provode održive prakse i njih odabiru. U Hrvatskoj taj certifikat imaju NP Plitvička jezera, Međimurska županija i grad Mali Lošinj. To znači da su dobro ocijenjene njihove postojeće odgovorne prakse, ali i da su dobile alat za daljnje dvogodišnje praćenje i poboljšavanje, kada im slijedi provjera.

Certifikat Zeleno odredište potvrda je da se na “održivom” djelovanju na Plitvicama puno napravilo, što je upravi parka poticaj za poboljšanja i stvaranje novih održivih praksi, rekao je Hini ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

Dodaje da Green Destinations daje smjernice za poboljšanja u kontekstu održivosti, unapređenja komunikacije o održivosti s djelatnicima i lokalnim stanovništvom.

U iduće dvije godine reevaluacije certifikata, bit će imenovan kordinator održivosti, radit će se na monitoringu posjetitelja, smanjiti emisiju štetnih plinova posebno u transportu te općenito s fosilnih prijeći na energiju obnovljivih izvora, kaže Kovačević.

“Novost će biti i uključivanje lokalnih stanovnika u ciljeve zaštite okoliša i održivog i autohtonog turizma, kao i rad na povratnim informacijama turista, dakle praćenje zadovoljstva posjetitelja održivošću destinacije”, rekao je Kovačević i dodao da je važno raditi na autentičnosti doživljaja u destinaciji kroz „jačanje lokalne kulture i tradicije i implementacije u realan život“.

Za sve to postoje propisani koraci, jer sam proces Green Destinations certifikacije koji prolaze destinacije uključuje 84 kriterija s obuhvaćene četiri dimenzije održivog razvoja: društvene, okolišne, ekonomske i kulturne.

Green Destinations je globalna neprofitna organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj, koja djeluje u više od 90 zemalja gdje surađuje s više od 500 destinacija i promovira prepoznatljivost “zelenih” odredišta.

Otklonjeni UNESCO-ovi prigovori

Unatrag nekoliko godina aktualnim planom upravljanja posjetiteljima smanjen je pritisak na Nacionalni park Plitvička jezera i otklonjeni su prigovori UNESCO-a, na čijem je popisu svjetske baštine od 1979. godine. Riječ je o biološki i geomorfološki najbogatijem području Republike Hrvatske i njegovo očuvanje predstavlja javni interes države i svijeta i treba ga trajno štititi od pretjerane turističke eksploatacije i preizgrađenosti, a to su rizici na koje je 2016. godine Hrvatskoj ukazivao i UNESCO.

Kovačević kaže da se ranijim stavljanjem parka pod monitoring UNESCO-a upozorilo na preopterećenost u zoni posjećivanja, neadekvatno rješenje za otpadne vode i sl.

“Te probleme smo otklonili, izradili plan upravljanja posjetiteljima i ugradili pročistač otpadnih voda, a sada se poduzimaju i drugi koraci za razvijanje održivog turizma. Kroz Green Destinations dobili smjernice kako poboljšati određene segmente održivog razvoja. Sve ćemo te aktivnosti inkorporirati u svakodnevno poslovanje”, kaže Kovačević.

Najavljuje da će između ostalog trebati riješiti najosjetljiviji problem – broj posjetitelja u srpnju i kolovozu, ali da se plan upravljanja posjetiteljima pokazao uspješnim alatom pa će se i to riješiti.

Prosječan dnevni broj posjetitelja ovog ljeta je bio deset tisuća.

“Svima njima nastojimo dati potrebne informacije o destinaciji i ponašanju u parku”, kaže Kovačević.

NP Plitvička jezera u redovnoj djelatnosti permanentno surađuje s domaćim i inozemnim zaštićenim područjima.  Tako se iskustva i tehnike NP-a Plitvička jezera koriste u zaštiti sedrenih barijera na jezerima Ruidera u Španjolskoj, oštećenima zbog hidroenergetskih radova, a kroz Green Destination sustav suradnje će se širiti.

Naime, Green Destinations provodi i aktivnosti o klimatskim promjenama, suradnji javnog i privatnog sektora na održivosti, nacionalnim i regionalnim perspektivama, destinacijskom menadžmentu, praktičnim rješenjima održivosti za poduzeća u turizmu, načinima komuniciranja održivih praksi, planiranju održivih događanja, digitalnoj transformaciji u turizmu. Na primjeni svega toga u Plitvicama radi poseban tim.

Napisala: Vesna Horvat

Najčitanije