20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora slavi Njegošev dan – Praznik kulture

Njegoš

Crna Gora danas prvi put slavi Njegošev dan kao državni zvanični praznik i tom povodom su neradni dani 13. i 14. novembar.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić čestitao je Njegošev dan svim građanima Crne Gore, poručivši da je sa pravom postao državni praznik kulture.

“Trag koji je Njegoš ostavio na samom biću našeg naroda je neizbrisiv i njegovo stvaralaštvo predstavlja kičmu narodne kulture, pismenosti i duhovnosti”, istakao je Mandić.

Njegošev dan nije samo prilika da se sjetimo djela našeg velikog pjesnika i vladara, već i trenutak kada zajedno slavimo ono najljepše što Crna Gora ima da ponudi – svoju kulturu, istoriju i duhovnost, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Crna Gora 

On je istakao da Njegošev duh i njegove besmrtne riječi treba da nastave da nas inspirišu, podučavaju i vode ka budućnosti u kojoj će crnogorska kultura cvjetati i biti prepoznata i cijenjena u cijelom svijetu.

Na današnji dan 1813. na Njegušima je rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, pjesnik, filozof i državnik. Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i Senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija na Cetinju 1834. i podignuta prva škola. Petar II Petrović Njegoš, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji crnogorske književnosti i kulture, umro je po starom kalendaru 19, a po novom 31. oktobra 1851.

Najčitanije