7 C
Kotor

Slušaj online radio

Najavljena blokada granice prema Hrvatskoj od 18 do 20 sati – Država neće uplatiti avans od 800.000 eura za plate zaposlenih u Institutu

Blokada granice – arhiva foto RCG

Zaposleni u Institutu Igalo ne odustaju od najavljene blokade graničnih prelaza prema Hrvatskoj, Debelog brijega i Kobile danas, petak 4. avgust od 18 do 20 sati, zajedno sa Unijom slobodnih sindikata, uz podršku Opštine Herceg Novi.

Crna Gora nema zakonske mogućnosti da uplati 800.000 eura akcionarskom društvu Dr „Simo Milošević“ koje je u većinskom državnom vlasništvu, ali sa značajnim procentom akcija, jer bi to bila nezakonita državna pomoć, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović na radnom doručku sa novinarima, a prenosi portal RTCG.

Damjanović je naveo kako su uspjeli da u nekoliko navrata obezbijede akontacijama Fonda zdravstva da se zaposlenima u Institutu Igalo isplate plate, ali naglašava da plate moraju da budu zarađene.

-Govorim o avgustu kada je Institut morao, ne trebao, već morao da ima najveće prihode i da podmiri bar troškove te kuće, istakao je Damjanović.

Rekao je da će sa ministrom finasija Srbije da proba da nađe rješenje, da se “otkloni jedna od gorućih prepreka”.

-A to je blokada zbog duga prema Jugobanci koji je verifikovan presudom suda i koji u bruto iznosu iznosi gotovo 9 miliona eura. Sa kamatama ta blokada bi uvela Institut u zonu gdje bi stečaj mogao da bude gotovo izvjestan, saopštio je Damjanović.

Rekao je da će da probaju da otklone problem te da je bilo interesovanja “Republike Srbije oko mogućih aranžmana sa Institutom”.

-U smislu Fonda zdravstva Srbije i mogućnosti zakupa pa će ovo biti preliminarni razgovori, a posle će biti potrebno da se ukljućče i ostala resorna ministarstva da se vidi da se otklone problemi i da vidimo da Institiutu damo šansu, kazao je Damjanović.

Podsjećamo, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić juče je za RTHN rekao da je Agencija za osiguranje depozita odlučila da izvršenje po pitanju duga prema Jugobanci AD u stečaju prolongira za 30 dana.

-Pred menadžmentom Instituta i Vladom Crne Gore trenutno je da u narednih 30 dana, koliko je ostavljen rok, nađu konačno rješenje te obaveze. Oni su u dopisu predložili nekoliko modela, ali to su teme sastanaka u srijedu, na nivou ministara finansija Crne Gore i Srbije, kazao je juče Katić.

Najčitanije