15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Najstarije razglednice jadranskih riba

Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije

U knjizi „Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije“ nalazi se mini poglavlje na kojem je predstavljena unikatna serija razglednica jadranskih riba.

Razglednice su nastale 1898. godine, a napravio ih je lošinjski fotograf Benedikt Lergetporer i ova serija spada među najstarije fotografije ove tematike.

Iz današnje perspektive naprosto je nevjerojatna činjenica da je Lergetporer došao na ideju da u suradnji s lokalnim ribarima ovjekovječi njihove svakodnevne ulove i te fotografije upotrijebi kao predloške za izradu foto-razglednica.  Vrlo je upitna i njihova tiraža i postoji li još neka slična razglednica iz tog opusa.

Prikazanih osam razglednica s motivima jadranskih riba pronađene su u Beču gdje su više od 100 godina u albumu bile sastavni dio Lergetporerova  opusa od čak 96 razglednica otoka Lošinja, iz razdoblja od 1897. do 1905.

Razglednice riba

Čitav album kupio je 2014. na aukciji u Sazburgu kolekcionar Franko Neretich koji iz dalekog New Yorka sakuplja strpljivo i nostalgično sve vezano za rodni otok i Jadran.

Otkriće ovih razglednica može se nazvati senzacionalnim jer iz tog vremena, ali i kasnije, jednostavno ne postoje neke sličnih motiva.

Najčitanije