24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Najveća zapljena kokaina u povijesti Irske – preko 170 miliona dolara

Brod bulker MV MatthewFoto: Facebook / Óglaigh na hÉireann / Irish Defence Forces

Presretanje bulkera MV Matthew ranije ovog tjedna pokazala se kao najveća zapljena droge u povijesti Irske, prema Nacionalnom uredu za droge i organizirani kriminal, javlja Maritime Executive.

Više od dvije tone kokaina pronađeno je na palubi bulkera od 50.000 dwt. Ukupna pošiljka ima približnu tržišnu vrijednost od najmanje 170 milijuna dolara.

S obzirom na količinu zaplijenjene droge, vlasti vjeruju da je barem dio pošiljke namijenjen za druga tržišta nakon što bi stigao u Irsku.

Filmske scene

Presretanje bulkera bio je pothvat s visokim ulozima; patrolni brod irske mornarice William Butler Yeats se približio bulkeru MV Matthew i ispalio hitce upozorenja nakon što se brod nije pridržavao danih uputa. U međuvremenu, iznad bulkera MV Matthew pojavio se helikopter irskih zračnih snaga koji je imao zadatak održavati stalni kontakt unatoč lošem vremenu.

Bulker je iskoristio loše vrijeme i napravio snažan zaokret ali tim komandosa irske vojske uspio se spustiti na palubu broda i preuzeti kontrolu nad plovilom. Sedam muškaraca uhićeno je u vezi sa zapljenom droge a irska nacionalna policija istražuje sumnje o postojanju kriminalne mreže uključene u daljnji transport i distribuciju pošiljke.

Videozapis koji su Irske obrambene snage podijelile na X-u prikazuje vojsku kako se spušta iz helikoptera na palubu.

Najčitanije