25 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoreno pismo zaposlenih bolnice Meljine Vladi, Predsjedniku  i Skuštini  Crne Gore, medijima i crnogorskoj  javnosti

Bolnica Meljine sa ranijeg protesta foto S.Kosić

Integralno prenosimo otvoreno pismo zaposlenih Opšte bolnice MeljineOpšta bolnica Meljine je od 1.03.2023. odlukom Vlade CG uvedena u  javni zdravstveni sistem  tako što je organizovana kao organizaciona jedinica  OB sada KBC Kotor pod čijom je direktnom upravom. Od te odluke smo puno čekivali obzirom na  dugogodišnje probleme bolnice i trud kako zaposlenih tako i građana Herceg Novog da se bolnica održi i bude na raspolaganju našim građanima i svim drugima koji borave u Herceg Novom.

Naša očekivanja i nakon 7 mjeseci od tog dana nisu ispunjena . U prvom aktu od od oko 156 tada stalno zaposlenih u bolnici primljeno  je oko 99  uz obećanje da će nakon prvog oglasa biti odmah nakon 10 dana raspisan novi oglas za  prijem i da će svi medicinski radnici biti primljeni . U nastavku je u više navrata primljeno oko 15 zaposlenih različitih profila ali potreban  broj medicinskog kadra nije popunjen.  Nakon što su u međuvremenu 3 ljekara i 3 medicinske sestre dali otkaz , trenutno je u bolnici zaposleno 108 radnika svih profla  koji treba da pruže zdavstvenu zaštitu za isti broj građana i za značajan broj turista . Ukratko stanje u bolnici Meljine je daleko od potrebnog i očekivanog.

-nedostaje potreban broj ljekara pa se 24 h dežurstva u hirurškom i internom odjeljenju održavaju uz iscrpljivanje postojećeg kadra  te uskoro ni to neće biti moguće. Anesteziološka služba je nedovoljna pa nije moguće organizovati  bezbjedan transposrt  životno ugroženih pacijenata u KCCG

-nedostaje potreban broj medicinskih tehničara , a pojedini  zbog preopterećenosti i pored redovnih plata napuštaju bolnicu

-u rtg službi je raspoređen samo jedan tehničar koji je pripravan 24 sata 30 dana

-barokomora u našoj bolnici je jedina komora u CG koja je u javnom zdravstvenom sistemu. To su usluge koje se pružaju svim građaniam CG. Djelatnost koja treba da najviše prihoduje bolnici takođe nema potrebne uslove za rad.

-laboratorija bolnice nema dovoljan broj  laboranata niti je omogućeno da pruža usluge građanima Herceg Novog za  nalaze koji su na sekundarnom nivou ( kao što su hormoni, tumor markeri i sl )

– medicinska oprema se ne održava, ne obezbjeđuju se potrebni dijelovi ( za monitore , EKG aparate i sl) U jednom periodu 2,5 mjeseca nije radio rtg aparat te smo bili prinuđeni da pacijente odvozimo na snimanje u DZ Herceg Novi koji nam je izašao u susret . To je moguće samo za pokretne pacijete . Trenutno u bolnici ne radi glavni sterilizator u hirurškom odjeljenu, lift takođe u hurškom odjeljenju je sve češće  u kvaru i popravlja se dobrom voljom našeg sugrađanina . Oprema je zastarela, ništa nije novo nabavljeno a ni postojeća se ne održava.

-pojedino nemediciinsko  osoblje takođe nema odgovarajuće uslove za rad, prvenstveno u sektoru za pripremu i podjelu hrane . Broj zaposlenih je minimalan te nisu u mogućnosti da uzmu godišnji odmor ili slobodan  dan.

-bolnica  pored svih ranijih problema sada izgleda još više zapušteno, bez održavanja

Ovo je samo dio najvažnijih problema sa kojima se susrećemo  ali su presudni za dalji rad i održavanje najnužnijih usluga bolnice.  Dovoljno je vremena prošlo i bili smo  više nego strpljivi u nadi da će se bolnica Meljine u JZS oporaviti i povratiti nekadašnje mogućnosti i ugled .  Zbog navedenih problema upućivali smo dopise nadležnim  poćev od menadžmenta bolnice Kotor , pa do Ministarstva zdravlja, Ministarstva finasija i Fonda zdravstva CG . Nismo dobili ni odgovore ni riiješenje te smo prinuđeni da na ovaj način iznosemo  svoje  zahtjeve nadležnim institucijama za hitno riješavanje  kako bi se spriječio dalji odliv kadra iz bolnice što bi vodilo kritičnom padu  boja zaposlenih i  zatvaranju bolnice.

Tražimo :

-da se hitno omogući dovoljan broj ljekara kroz dopunski rad ili kroz angažovanje ljekara iz okruženja i da se obezbjede sredstva za njihovo plaćanje

-da se obezbjedi adekvatna anesteziološka služba

-da se raspiše oglas za hitan prijem potrebnih medicinski tehničara

-sve navedeno potrebno je riješavati tokom ove sedmice a uporedo sa tim tražimo da se odlukom Vlade CG  obezbjedi  postavljenje menažera  sa radnim mjestom u bolnici koji bi sve navedeno sproveo u djelo i koji bi mogao u dogovoru  sa nadležnim institucijama da raspolaže budžetom koji je opredjeljen za bolnicu Meljine.

-potrebno je da se raspiše oglas za prijem potrebnih laboranata i omogući da građani Herceg Novog koriste usluge bolničke laboratorije u punom kapacitetu

-hitan prijem makar još jednog rtg tehničara

-obzirom na značaj  barokomore u bolnici  Meljine potrebno je omogučiti njen rad u punom  kapacitetu i obezbjediti adekvatne uslove za pacijente koji borave  u bolnici radi liječenja hiperbaričnom oksigenacijom

-prijem dovoljnog broja zaposlenih u svim sektorima radi omogućavanja zakonski predviđenog odmora

-hitna opravka  i adekvatan servis  opreme

-takođe postavljamo pitanje šta je sa nabavkom skenera za bolnicu Meljine a za  koji su opredjeljena finasijska sredstva  u visini 250 000 e iz tekuće budžetske  rezerve jos u septembru prošle godine. Nabavka skenera bi znatno unaprijedila bolnicu pogotovo za tretman hitnih stanja i postavila osnovu za njen dalji razvoj.

U slučaju da nedođe  do hitnog riješavanja navedenih problema zaposleni bolnice Meljine pogotovo ljekari će biti prinuđeni da potraže druga radna mjesta . Očigledno da sama redovna plata i radni odnos nisu dovoljni da neko pristane na ovakve uslove rada. Zaposleni bolnice  Mlejine  su tokom godina pokazali da im nisu primarne plate jer su mogli nebrojeno puta da promjene zaposlenje.  Mi smo takođe građani Herceg Novog , imamo svoje porodice i želimo da u okvru zdravstvenog sistema  imamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu kao i svi drugi građanji CG gdje izuzimamo građane Pogdorice koji su privilegovani jer žive u glavnom gradu za koji je naravno predviđen tercijalni nivo zdravstvene zaštite. Ali sve druge opštine u CG imaju opšte bolnice te želimo da imamo samo ono što  je i omogućeno drugim gradovima a ne da gubimo živote u trasportu. U toku turističke sezone bio je značajan broj hitnih stanja , ovom prilikom navodimo samo jedan podatak . Tokom septembra mjeseca  tokom  8 povezanih dana imali smo 9 slučajeva utapanja , na srecu ni jedan smrtni ishod. Ali više od polovne tih pacijenata sada ne bi bilo živo da bolnica Meljine nije radila.

Zbog svega  navedenog upućujemo ovo pismo iza kojeg stoji većina zaposlenih  jer je  svakom savjesnom i dobronamjernom zaposlenom   opstanak bolnice prioritet. Pozivamo sve nadležne institucije da se odazovu ovim zahtjevima  i da shvate  da po pitanju zdravlja ljudi nema  mjesta politici i ličnim interesima. Da u međusobmim komunikacijama izostave sve političke i druge razlike i  da se stave u položaj građana Herceg Novog i tada donose odluke.  A zaposleni bolnice Meljine žele samo da nam se  kaže ima li država Crna Gora volju i mogućnosti da održi bolnicu Meljine ili ne, ovaj put  jasno  i bez okolišanja da bi  mi svi u Herceg Novom mogli da donesemo odluku kako i gdje ćemo živjeti.

Najčitanije