18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon 14 sati upravitelja stroja spasila vlastita posada

The Maritime Executive, File image courtesy Pitcairn Islands Tourism

Upravitelj stroja na brodu ”Silver Supporter” spašen je nakon 14-satne kalvarije u južnom dijelu Tihog oceana, piše The Maritime Executive.

Pedesetdvogodišnji Litvanac radio je na teretnom brodu koji je bio na putu od Novog Zelanda prema otoku Pitcairn. Nestao je u utorak ujutro, a posada pretpostavlja da je nestao između 04:00 i 06:00 sati.

U vrijeme njegovog nestanka, brod je bio pozicioniran oko 400 nautičkih milja južno od Australskih otoka Francuske Polinezije.

Posada sa Silver Supporter-a o nestanku člana posade obavijestila je Centar za spašavanje na Tahitiju te su oni zatražili pomoć trgovačkih brodova koji su se našli u blizini.

Iz Francuske meteorološke agencije Meteo France, proslijedili su informacije o potencijalnom kretanju unesrećenog u odnosu na zadnju poznatu lokaciju. Uz to, Francuska mornarica u pomoć je poslala dva aviona za spašavanje.

Nakon cjelodnevne potrage, preživjelog je pronašla njegova vlastita posada. ”Silver Supporter” dva puta je prošao trasom kojom su plovili te su oko 18:00 sati javili da su locirali unesrećenog te ga spasili iz vode. Brod je potom nastavio put prema Pitcairn-u.

”Sretan ishod za čovjeka i za cijelu posadu Silver Supporter-a, a ujedno i jedno veliko olakšanje za sve sudionike potrage” – Izjavio je Haut-Commissariat de la République en Polynésie Française.

Silver Supporter (nekada se zvao Bravo Supporter) izgrađen je 1998. godine. Njime sada upravlja norveška firma koja organizira čarter vladi Pitcairnskih otoka pružajući prijevoz tereta i putnika.

Pitcairnovom otočju nedostaje aerodrom stoga posjetitelji i stanovnici obično rezerviraju prijevoz Silver Supporter-om. Cijena povratnog putovanja iznosi oko 4.000,00 dolara, a cijena ne uključuje avionske karte do točke ukrcaja na udaljenim otocima Francuske Polinezije Gambier. (Pitcairn je sada zatvoren za posjetitelje zbog ograničenja vezanih uz pandemiju COVID-19)

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije