18.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon pune tri godine Zoranova “jahta” ponovo zaplovila

Drvena barka Zorana Nikolića iz Prčanja, koji godinama promoviše očuvanje tradicije drvenih barki, danas je nakon tri godine restauracije ponovo zaplovila Bokom.

Njeno vraćanje u novi život, ponovno bacanje u more, organizaovano na prvi dan iza zimskog solsticija 22. decembra tačno u podne, u čemu su mu pomogli prijatelji.

Vidno zadovoljan Zoran konstatuje kako je nakon pune tri godine ponovo zaplovio sa svojom drvenom ljepoticoma koju je naslijedio od svojih roditelja.

“Kada sam je prije tri godine vadio radi redovnog održavanja počeo sam primjećivati da su mnoga rebra počela da trule i nije bilo druge nego svu je “raskopati” i vidjeti koliko rebara treba zamjenti. Trebalo promjeniti i nešto oplate iznad vodene linije koja se pokazala trulom. Kako je barka dugo stajala vanka sve više drveta je počelo slabiti jer izgleda dok je barka u vodi to truljenje je sporije valjda zbog manjka kisika” – kazao nam je Nikolić.

Obzirom da je barka 1971. godište i da je pretrpjela puno reparacija a u pojedinim periodima dugo stajala na suhom nije ni čudo da je dobila škerac tj. malo se izvitoperila što je jako otežavalo reperaciju.

Drvena barka Z. Nikolića

“Kada je došlo vrijeme da se radi nadgrađe brinuo sam se kako ću to uraditi ali opet mi je Vito Vujović priskočio u pomoć i kompletno nadgrađe je sam uradio dok sam mu ja ponešto pomagao. Na kraju smo uspjeli da od babe naprvimo đevojku iako je to bio vrlo mukotrpan proces. Ugradili smo novu jaku škacu za jarbol izradili nove pajule i novo duboko, usko kormilo koje će sada biti efikasnije od starog plitkog i širokog. Kompletno nadgrađe, pajule  kormilo sam izlakirao sa čak šest ruka bezbojnog laka što će biti teško održavati ali trudit ću se svim silama da što duže ostane lakirana. Ostaje još samo da se kupi novo latinsko jedro pa da opet veselo zaplovimo našom Bokom…” – kazao nam je Nikolić.

Nakon uspješnog prinuća Zoranove “jahte”, društvo je posao zalilo kapljicom dobrog domaćeg crnog vina…

Izvor:M. M.

Najčitanije