35 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon ubojstva tinejdžera neredi u Parizu; Macron kritikovao policiju

Neredi u pariškom predgrađu Nanterreu
Foto: Eva Gueye / REUTERS

Ulični nemiri potresli su pariško predgrađe Nanterre, nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića prilikom prometne kontrole. Francuski predsjednik Emmanuel Macron javno je kritizirao snage reda i mira samo nekoliko sati nakon što je incident izazvao ulične nerede.

Bijesna rulja zapalila je kante za smeće, automobile i osnovnu školu, a djelatnici hitnih službi gađani su velikom količinom pirotehničkih sredstava, rekle su gradske vlasti. Izgrednici su podigli barikade između višekatnica i ometali vatrogasce u intervenciji.

Nemiri su počeli u utorak navečer prosvjedima ispred policijske postaje u Nanterreu i proširili se na susjedne gradove. U Mantes-la-Jolieu zapaljena je gradska vijećnica. Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke, ali se morala povući. Prema vlastima, uhićeno je 15 osoba.

Nerede je izazvala smrt 17-godišnjaka u utorak ujutro tijekom policijske kontrole. Snimka incidenta s mobilnog telefona svjedoka, koju je potvrdio kanal France Info, prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vozačeva vrata zaustavljenog automobila. Kad se mladić za volanom iznenada odvezao, policajac je zapucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio.

France Info izvijestio je da je policajac priveden zbog sumnje da je počinio ubojstvo iz nehata. Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin je rekao da je policija pokrenula internu istragu incidenta. Ubojstvo je izazvalo bijes u Francuskoj i optužbe za pretjerano policijsko nasilje.

– Smrtna kazna više ne postoji u Francuskoj. Nijedan policajac nema pravo ubijati osim u samoobrani, tvitao je ljevičarski političar Jean-Luc Melenchon. Rekao je da policija dovodi državnu vlast na loš glas i da je treba reformirati iz temelja.

Predsjednik konzervativnih Republikanaca, Eric Ciotti, izrazio je podršku policiji.

– Podrška našim policajcima mobiliziranim večeras u #Nanterreu za održavanje reda. Noć će biti teška, vi ste branitelji naše zajedničke sigurnosti. Ništa ne opravdava ovaj kaos!, tvitao je.

Macron kritizirao policiju: Ubojstvo tinejdžera je ‘neoprostivo’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je nazvao “neoprostivim” to što je policija za vrijeme prometne kontrole u pariškome predgrađu Nanterreu ustrijelila 17-godišnjeg mladića, javno kritiziravši snage reda i mira samo nekoliko sati nakon što je incident izazvao ulične nerede.

– Imamo ubijenog adolescenta, to je neobjašnjivo i neoprostivo, rekao je Macron novinarima u Marseilleu. Ništa ne opravdava smrt mladog čovjeka, rekao je francuski predsjednik prije nego što je pozvao pravosuđe da radi svoj posao.

Macronova izjava neuobičajeno je iskrena u zemlji u kojoj su visoki političari često suzdržani kada je posrijedi kritiziranje policije s obzirom na zabrinutost glasača u pogledu sigurnosti.

Francuski predsjednik otprije se suočava s kritikama političkih protivnika koja ga optužuju da je blag prema dilerima droge i sitnim kriminalcima te da je provodi politiku usmjerenu na suzbijanje urbanog kriminala, omogućujući veće ovlasti policiji kada je posrijedi izricanje kazni građanima.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije