7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološke plutače na ulazu u šibensku luku

Šibenski kanal – foto M.M. Bokaa News

Šibenska Lučka uprava, osim gradnje novog pomorsko-putničkog terminala, novcem iz europskih fondova poboljšava kvalitetu putničkog prometa, sigurnost plovidbe, ali i razmišlja o prevenciji mogućih onečišćenja. Naime, kroz kanal svetog Ante na ulazu u šibensku luku u špici sezone prođe čak 1800 plovila dnevno.

Europski projekt je završen, ali kiša i bura omele su danas postavljanje tzv. pametnih plutača. Mjerit će one sve ekološke parametre nautičkog prometa, a postavljanjem na ulazu u šibensku luku, imat će i sigurnosni aspekt.

– Kroz 2 projekta će vršiti svoju svrhu skupljanja podataka, kako meteoroloških tako i klimatoloških za razne institucije i za predviđanje, ne daj Bože, havarije kako bi se moglo reagirati promptno i pametno, govori Paško Dželalija, ravnatelj Lučke uprave Šibenik.

– Omogućavaju predviđanje geografskog kretanja onečišćenja i isto tako, daju podatke o polutantima, budući da imaju senzore onečišćenja, Vinko Jurković, koordinator projekta.

“Puše se i na hladno” jer kanal svetog Ante u ljetnim je mjesecima prava morska magistrala. I budući da je kao značajni krajobraz zaštićeno prirodno područje, opreza nikad dosta. Iskorišten je europski novac i za manje zahvate uz gatove gdje pristaju brodovi za šibenske otoke.

– Sve zapravo s ciljem da se poboljša udobnost putnika. Naime, čekaonice služe da štite putnike od nepovoljnih uvjeta, uz to im pružaju nekakve sitnice koje im čine da to sve bude udobnije, govori Jurković.

Besplatni pristup Wi-Fi mreži i punjači za mobitele, info kiosci – sve je postavljeno kako bi se koliko-toliko poboljšala usluga putnicima u linijskom pomorskom prometu. I premostilo vrijeme dok Šibenik dobije svoj suvremeni pomorsko-putnički terminal čija se gradnja sufinancira europskim novcem.

/Ana Bralić – HRT/

Izvor:HRT

Najčitanije