16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Napadnuti kontejneraš MSC-a i norveški tanker: Stanje u Crvenom moru nikako se ne smiruje

Brod – foto Boka News

Situacija u Crvenom moru i dalje je kaotična. Unatoč sve većoj prisutnosti koalicijskih snaga. napadi se nastavljaju, pa je tako jučer, 18. prosinca, pogođen norveški tanker, a nekoliko drugih plovila prijavilo je incidente. Stanje u regiji se ne smiruje, zbog čega brodarske tvrtke sve više preusmjeravaju svoje brodove iz tog područja.

Menadžeri Uni-Tankersa i vlasnik chemical tankera Swan Atlantic od 20.000 DWT, u svojim su izjavama potvrdili da je njihov brod napadnut i izrazili frustraciju zbog situacije. Kompanije su potvrdile da je tanker, koji je prevozio teret biljnih ulja iz Francuske sa zaustavljanjem u Saudijskoj Arabiji, ploveći prema otoku Reunion u Indijskom oceanu, pogodila raketa, piše The Maritime Executive.

Neka izvješća govore da je tanker, izgrađen 2017. i dugačak oko 146,5 metara, bio gađan s dvije rakete i da postoji mogućnost da su ga obje pogodile. Tvrtke navode da je došlo do manjeg požara na brodu koji je posada stavila pod kontrolu te da je USS Carney reagirao u pomoć. Rekli su da je posada, svi državljani Indije, na sigurnom i da brod plovi na vlastiti pogon. Izvršni direktor tvrtke Inventor Chemical Tankers iz Norveške rekao je za Bloomberg da je pak oštećen brodski spremnik za vodu.

U pripremljenom priopćenju tvrtka je istaknula da je brod u vlasništvu Norveške, njime se upravlja iz Singapura, registriran je na Kajmanskim otocima i da ni na koji način nije uključen u trgovinu s Izraelom. Okrivili su web stranicu za netočno navođenje da brodom upravlja “tvrtka povezana s Izraelom”, rekavši kako vjeruju da je to razlog napada.

Huti su izjavili da je tanker bio meta jer je poput drugih bio uključen u trgovinu s Izraelom. Preuzeli su odgovornost za napad i rekli da su također gađali kontejnerski brod MSC-a. Naveli su da su napadi pokrenuti nakon što su brodovi odbili naredbu da promijene kurs prema Jemenu.

Huti su izvijestili da su ciljali kontejnerski brod MSC Clara od 18.900 TEU. Brod je plovio iz luke King Abdullah u Saudijskoj Arabiji za Abu Dhabi, unatoč izjavi MSC-a u subotu da obustavlja plovidbu preko Crvenog mora. U priopćenju kasno u ponedjeljak, Središnje zapovjedništvo SAD-a reklo je da je posada Clare prijavila eksploziju u vodi u blizini broda, ali da nema ozlijeđenih ili štete, navodi The Maritime Executive.

Trgovinske organizacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) jučer su potvrdile ukupno tri incidenta, dok neka izvješća govore da su bila najmanje četiri. Prijavljeno je da je Swan Atlantic bio otprilike 24 nautičke milje sjeverozapadno od Mokhe u Jemenu kada je pogođen raketom.

U drugom potvrđenom incidentu, neidentificirani brod izvijestio je UKMTO da mu se približava mali čamac s naoružanim osobama, također otprilike 24 nautičke milje od Mokhe. No, na brodu su bili naoružani stražari koji su ispalili hice upozorenja i mali čamac se povukao.

UKMTO također izvješćuje da je treće plovilo uočilo pet malih čamaca s naoružanim osobama, 63 nautičke milje sjeverozapadno od Djiboutija. U ovom slučaju, u blizini je bilo neidentificirano plovilo koalicijskih snaga, pa pretpostavljaju da su se mali čamci iz tog razloga povukli.

Kasno jučer, UKMTO je izdao još jedno upozorenje, ovoga puta upozoravajući na dva drona koji kruže u području 84 nautičke milje istočno od Djiboutija. Zapovjednik broda koji je prijavio viđenje UKMTO-u rekao je da su dva drona kružila i približila se na 50 metara do broda prije nego što su nestala. UK upozorava brodove da budu oprezni i da prijave sva daljnja viđenja ili sumnjive aktivnosti.

Napadi su nastavljeni usprkos izvješću Reutersa da se sada u tom području nalazi četrdeset koalicijskih brodova koji rade na održavanju sigurnosti. Izvješća iz različitih izvora diljem Europe govore da Njemačka, Danska i Norveška razmatraju o uključivanju dodatnih brodova u ovaj napor., ističe The Maritime Executive.

U međuvremenu su mnoge od vodećih svjetskih brodarskih kompanija obustavile plovidbe kroz Crveno more i objavile da počinju preusmjeravati brodove oko Afrike.

Najčitanije