17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajina i dalje razvija dronove

Dron

Ukrajina se sve više oslanja na razne vrste bespilotnih letjelica u obrani od ruske invazije, izjavio je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. To je evidentni prioritet Ukrajine i konkretan način zaštite života naših boraca, rekao je Zelenski o razvoju taktike borbe dronovima protiv Rusije.

Istaknuo je i rezultate svoga sudjelovanja na konzultacijama s vladom i vojskom u Kijevu o zalihama dronova kojima se raspolaže, te što je od njih potrebno na prvoj crti obrane.

Važnost dronova svih veličina uvelike je porasla u gotovo 22 mjeseca rata.

Ukrajinski i ruski vojnici malim dronovima s kamerama promatraju svaki pokret neprijatelja na bojnom polju. Takve letjelice također mogu ispuštati mala eksplozivna punjenja iznad tenkova ili rovova.

Ukrajinci ih koriste kako bi djelomično kompenzirali svoje male zalihe topničkog streljiva, ali Rusija ima vrlo učinkovitu tehnologiju za ometanje elektronike neprijateljskih dronova. Istodobno, Rusija gotovo svake noći raspoređuje dronove iranske proizvodnje protiv civilnih ciljeva u ukrajinskim gradovima, koji se na kraju leta obrušavaju na svoju metu eksplozivnim punjenjem.

Ukrajina i dalje razvija svoje dronove koji imaju sve veći domet. Do sada je, međutim, šteta koju su prouzročili, napadajući ciljeve u Rusiji, bila ograničena.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije