23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Napustio nas je Krsto Kiko Tomičić

Krsto Kiko Tomičić – foto Boka News

U Tivtu je u 75. godini preminuo Krsto Kiko Tomičić, majstor fotografije i dugogodišnji radnik Centra za kulturu Tivat.

Krsto Kiko Tomičić je bio član Foto kino kluba „Mladost“ od njegovog osnivanja. Fotografijom se bavio od 1958, a izlagačkom djelatnošću od 1960. godine.

Na polju fotografije dao najviše, iako je smatrao da je bi najbolji u kratkometražnim filmlovima.  Osvojio je 14 nagrada i mnoga priznanja. Autor je mnogobrojnih dokumentarnih fotografija. Njegove fotografije prate razvoj Tivta. Amaterskim filmom se počeo baviti 1962. godine, i tu je mao veliki uspjeh.

Snimio je 12 autorksih filmova sa kojima je osvojio 29 nagrada. Dobitnik je Zlatne plakete Kino saveza Jugoslavije, Zlatne plakete Narodne tehnike Jugoslavije i Novembarske nagrade oslobođena Tivta. Jedini je u Crnoj Gori nosilac zvanja “Kandidat majstora amaterskog filma Jugoslavije”.

Izlagao je širom bivše Jugoslavije, imao je osam samostalnih izložbi.  Kikovi filmovi su osvojili brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, “Svaki dan kao jedan”, “Pagraši”, „Muzej Štumberger” …

Izložba Sjećanje autora Kika Tomičića 2017. foto Boka News

Tomičić je bio jedan od osnivača Radio Tivta,a pored ostalog bio je delegat Skupštine SFRJ, i rezervni starješina JNA. Bio je aktivan društveni i sportski radnik.

Povodom smrti Krsta Kika Tomičića Centar za kulturu Tivat organizuje komemoraciju u petak u 9,30 sala DTV Partizan. Sahrana Krsta Kika Tomičića obaviće se sjutra u 15 sati na Gradskom groblju u Donjoj Lastvi.

Najčitanije