16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Narona se predstavila na Rimskim mozaicima

„Deset godina Arheološkog muzeja Narona” naziv je izložbe koja je danas otvorena na lokalitetu „Rimski mozaici” u Risnu. Organizatori izložbe su Turistička organizacija opštine Kotor i Arheološki muzej „Narona” iz Vida (Metković).

Izložbom je predstavljen istorijat lokaliteta, istraživanja, muzejski projekti i aktivnosti, kao i vizija budućeg razvoja Arheološkog muzeja Narona na 10 panoa te video projekcija ovog značajnog arhološkog nalazišta.

Na otvaranju izložbe je nastupila klapa KUD-a Župa Gospe Snježne iz Vida.

Izložba Narona u Risnu

Posjetioce i goste iz Vida  u ime domaćina TO Kotor pozdravio je Zoran Živković, koji je istakao da ova izložba predstavlja inicijativni element za saradnju na drugim nivoma između Risna i Opštine Kotor odnosno Vida i Metkovića koji imaju potrebu da svoje kulturološko nasleđe značajnije turistički valorizuju.

Direktor Arheološkog muzeja „Narona“ Toni Gličina, istako je da je izložba rezultat uspješne saradnje sa Rimskim mozaiciima u Risnu, koje između ostalog vezuje i deseta obljetnica uspješnog rada.

„Izložba koja je pred vama govori o povjesti Narone kroz tri razdoblja. Rimsko repulikansko razdoblje, Rimsko carsko razdoblje i kasno Antičko doba, kada je ona funkcionirala kao urbano središte i grad. Međutim, novci i numizmatika govori drugačije, da je kontinuirano naseljena od antičkog doba do danas, kao jedan značajan lokalitet, urbano selo, danas sa oko 700 stanovnika u mjestu Vid. Razdoblja su nam veoma bitna, to je jedna velika poveznica sa Risnom, Teutinim gradom. Grčki pisci kada o našoj obali govore spominju Naronu već u 4. stoljeću prije Krista. Nažalost, mi taj arheološki materijal još nismo pronašli, nismo ga potvrdili na lokalitetu, ali moram naglasit da je smo pet posto Narone iskopano, istraženo. Očekujem da ćemo daljim istraživanjima potvrditi taj podatak, kao što vi ovdje u Risnu u saradnji sa Poljacima otkrivate senzacionalne stvari koje rasvjetljuju povjest tog doba, ilirskog kraljevstva.

Izložba Narona u Risnu

Narona je bila najznačajnija u prvom stoljeću prije Krista kada je bila Rimski grad, kada je tu bila prisutna vojska, koja je imala novaca uslijed čega se izgradila i taj materijal koji se može djelimično vidjeti na Rimskim mozacima  je veoma sličan i korenspodira sa Risnom kao važnim trgovačkim gradom koji je komunicirao sa zaleđem. U Vidu je pronađena najbrojnija skupina carskih kipova u Rimskom carstvu od Škotske do Sirije od Dunava i Rajne do Sahare. Dakle, nigdje nema pronađeno toliko kipova na jedno mjesto, što je i bio razlog da Ministrstvo kulture RH odlučilo graditi muzej u jednom mlom mjestu daleko od turističkih centara. Istaraživanja se provode još od 1877. godine kada je Arheološki muzej iz Splita prvi počeo kopati i godina skrbili o lokalitetu na čemu im zahvaljujem. Uspostavom novog muzeja sada sami skrbimo o sebi “ – kazao je između ostalog direktor Muzeja Narona, Toni Gličina.

Najčitanije