27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

NATO saveznici počinju povlačenje iz Afganistana 1. maja

Vojnici – foto EPA

NATO saveznici najavili su u srijedu da su odlučili od 1. maja započeti povlačenje snaga koje su u misiji u Afganistanu kako bi ga završili “u nekoliko mjeseci”, prema priopćenju Saveza.

Savez je donio tu odluku na sastanku ministara vanjskih poslova i obrane u srijedu navečer.

“Saveznici su odlučili da ćemo početi povlačenje snaga misije ‘Odlučna potpora’ od 1. maja. To povlačenje će biti uredno, koordinirano i promišljeno. Predviđamo da će povlačenje svih američkih i snaga misije biti završeno u nekoliko mjeseci”, precizira se u priopćenju objavljenom nakon najave američkog predsjednika Joea Bidena.

Biden je najavio u srijedu da će se američke snage početi povlačiti iz Afganistana 1. svibnja a proces će biti završen do 11. septembra ove godine, kada se obilježava dvadeset godina od napada za tornjeve blizance u New Yorku.

Taj datum 11. septembra, 20. obljetnica napada, nije spomenut u saopštenju NATO-a.

“Nakon svakog napada talibana na postrojbe saveznika tokom povlačenja, uslijedit će energičan odgovor”, upozorio je NATO u priopćenju.

“Nastavit ćemo podržavati mirovni proces u Afganistanu i podržavamo mirovnu konferenciju u Istanbulu koja se treba održati između 24. aprila i 4. maja kao “priliku za napredovanje tog procesa”, dodaje su u saopštenju  objavljenom nakon videokonferencije ministara vanjskih poslova i obrane 30 zemalja članica Saveza.

Zemlje koje su najviše angažirane u Afganistanu su Sjedinjene Države, Njemačka, Turska, Velika Britanija i Italija.

Tih pet zemalja su rasporedile 6000 od 9592 vojnika iz 36 zemalja članica NATO-a i partnera poput Ukrajine u operaciji ”Odlučna potpora”.

Izvor:HIna

Najčitanije